Mt.Gox: 140 000 BTC-t utalnak vissza a tulajdonosok számára

spot_img

A japán Mt.Gox egykor a világ legnagyobb kriptotőzsdéje volt. A piac teljes forgalmának 80%-át bonyolító platform 2014-ben, a mai napig tisztázatlan körülmények miatt ment csődbe. Egyes források szerint sorozatos hacker támadások, mások szerint a tulajdonosok által elkövetett sikkasztás okozhatta az ott tárolt, közel 750 000 BTC eltűnését.

A károsultak már 5 éve küzdenek azért hogy visszakapják az őket megillető coinokat, maga a folyamat azonban sokáig tisztázatlan keretek között ment végbe és jó ideig az sem volt világos, hogy fiatpénzben vagy a kriptóban kellene-e végrehajtani a kifizetéseket.

BREAKING: Véget ért a nagy Mt.Gox dump

Néhány órával ezelőtt kezdett el terjedni az a hír, mely szerint hamarosan 140 000 BTC-t és 141 000 BCH-t utalhatnak majd vissza jogos tulajdonosaik számára. A Twitteren több felhasználó is közzétette azt a levelet, amiben az ügyben eljáró hivatal jelezte a kártérítési folyamat elindulását.

A tőzsde csődjének idején a BTC ára 800 dollár körül mozgott, így nem kizárható hogy a kifizetések után a kárvallottak egy része eladásokba kezd. Ennek oka részben némi profit realizálása lehet, de akadhatnak olyanok is, akiknek a több évnyi idegeskedés és jogi hercehurca örökre elvehette a kedvét a bitcoinok birtoklásától.

Mark Karpales (jobbra)

Néhány nappal ezelőtt egyébként 30 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Mark Karpales-t, a tőzsde csődjének idején hivatalban lévő igazgatót. Az ítélet szerint Karpales ugyan részt vett a tőzsde nyilvántartásának manipulálásában, a sikkasztás vádját azonban ejtették ellene. A volt igazgató az ügyben végzett nyomozás során  200 000 BTC visszaszerzésében is segédkezett, amiket egy tároló egységről sikerült helyreállítani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img