Jövő héten indul a Hummingbot

spot_img

Egy érdekes kísérlet indul a kriptovilágban a jövő héten. Elindul a Hummingbot, egy árjegyző (market maker), ami a decentralizált tőzsdék között biztosítaná a cserélt kriptopénzek likviditását.

De mit jelent és miért fontos a likviditás? Ha neked van egy házad és el szeretnéd adni, akkor elég sokat kell dolgozni: több embernek kell megmutatni, több ajánlatot kell megfontolni, a kapcsolódó jogi ügyeket elintézni. Egy ház vagy lakás eladása ezért nem megy egyik pillanatról a másikra. Ha számodra kedvező áron akarod eladni, több hetet vagy hónapot is várhatsz a megfelelő vevőre.

Emiatt a ház vagy lakás tipikusan illikvid eszköz, mivel lassan tehető készpénzzé. A likviditás tehát azt jelöli, hogy milyen gyorsan lehet pénzzé tenni egy eszközt, illetve, hogy az eladás vagy váltás után mennyire lesz közel az ára az általad megfogalmazott árhoz képest.

Árjegyzőként léphetnek fel például bankok, kereskedőcégek, brókercégek és magas frekvenciás kereskedő cégek is. Ők biztosítják, hogy ha pl. forex tőzsdén valutát akarsz eladni, arra jó eséllyel találsz is vevőt, tehát gyorsan pénzzé teheted az eszközödet. A hagyományos piacokon tehát az árjegyzők tartják likvid állapotban a piacokat.

Az árjegyzők (market maker) abból keresik a pénzüket, hogy átvállalják az értékpapír tartásának kockázatát, azért cserébe, hogy aktívan, folyamatosan tudjanak kereskedni velük a kereskedők. Az árjegyzők pedig kétféleképpen profitálnak: a tőzsdék közötti árfolyameltérésből és a spreadből, vagyis az eladási és a vételi ár közötti eltérésekből.

A Hummingbot a világon elsőként ezt a fontos funkciót szeretné kiterjeszteni a kriptovilágra és a kereskedőkre. Hasonló módon ahhoz, ahogy a különböző portfolió kezelő, vagy smart trading programok (3commas, Stop-Loss Manager) rácsatlakoznak egy tőzsdére, hogy ott műveleteket hajtsanak végre a nevünkben, a Hummingbot is rácsatlakozik különböző tőzsdékre, hogy az általunk birtokolt kriptopénzek likviditását biztosítja a tőzsdék között. Gyakorlatilag market making és arbitrage bot egyben.

A Hummingbotba bárki beszállhat majd, hiszen pont a kevésbé likvid piacok, a small cap kriptopénzek kereskedésén tudna javítani.

Mivel a Hummingbot felhasználói profitot várhatnak azzal, hogy likviditást biztosítanak a decentralizált tőzsdéknek, várhatóan hamar felfut a dolog. Ez azt jelenti, hogy a decentralizált tőzsdék is könnyen olyan likviditással bírhatnak majd, mint a megszokott centralizált kriptotőzsdék.

A jövő heti Hummingbot verzió a tapasztaltabb kereskedőknek, vagy fejlesztőknek lehet érdekes, de tervben van, hogy a jövőben sokkal felhasználóbaráttá teszik. Valószínűleg egy parancssoros programot kapunk majd, néhány tőzsde támogatásával. A RadarRelay már jelezte a részvételét és valószínű, hogy más, 0xProject ökoszisztémához kapcsolódó, nyitott ajánlati könyvekkel rendelkező tőzsdék is csatlakoznak. Hogy mennyire lesz jövedelmező ez a futtató számára, egyelőre kérdéses, ahogy sok más tényező is ködösnek tűnik. Azonban egy izgalmas kísérletnek vagyunk szemtanúi, amit megéri figyelni.

(hummingbot.io)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img