Boldog születésnapot Satoshi!

spot_img

Ha van valaki, akit mindenki ismer a kriptopénzek területén, akkor az Satoshi Nakamoto, a Bitcoin atyja. Tíz évvel a legismertebb kriptopénz indulása után sem tudjuk, hogy pontosan ki áll a név mögött, az viszont biztos, hogy egy Peer-to-Peer technológiákkal foglalkozó fórumon 1975 árprilis 5-ét jelölte meg születésnapjaként.

Ha egy valós személyről van szó, akkor ma ünnepli, ha már nem él, akkor ma ünnepelné 44-ik születésnapját. Sokak szerint ez a legszebb férfikor, hiszen már kellően tapasztaltak vagyunk (kellően sokszor hasbarúgott az élet és a saját hülyeségünk) ahhoz, hogy jól menedzseljük a dolgainkat, és még kellően fiatalok is vagyunk (még nem kelünk fel hatszor pisilni éjjelente) ahhoz, hogy élvezhessük is munkánk gyümölcsét.

Szerkesztőségünk egyik tagjának tavalyi születésnapi tortája.

Ha a név mögé rejtőzött személy még él, akkor bizony van mire büszkének lennie, kevesen csinálnak olyasmit, amiről a fél világ beszél, még kevesebben olyasmit, amit jó eséllyel az egész világ használni fog. Sőt, az ismeretlen ismerősnek még mesés vagyon is rendelkezésére áll, állítólag egymillió BTC rejtőzik a tárcájában.

Ez a mai árfolyamon több mint ötmilliárd dollárt jelent, ebből kijön egy ahhoz hasonló BTC logós torta, mint amit szerkesztőségünk egyik tagja kapott tavaly, és remélhetőleg idén is kapni fog.

Nem biztos azonban, hogy ez egy valós születési dátum, hiszen a megadott hónap és nap, és az év is különleges jelentőséggel bírnak a pénz történetében, könnyen lehet, hogy egy üzenetről, netán tréfáról van szó. 1975 április ötödike ugyanis az 1933 április ötödikén életbe lépett “6102-es” elnöki rendelet (executive order) évfordulója, mely megtiltotta az amerikai állampolgároknak az aranyfelhalmozást.

Executive Order 6102

Franklin Delano Roosevelt elnök a “Great Depression”, azaz a nagy gazdasági válság idején többek között ezzel a lépéssel próbálta visszarángatni országát a gazdasági normalitásba. A válság következtében sokan kezdtek el aranyat felhalmozni, hogy az egyre instabilabb dollár helyett legyen a kezükben valami, ami értékálló és adott esetben fizetőeszközként is funkcionálhat.

Ez nem tett jót a kilábalásnak, sőt, tovább mélyítette a válságot. A másik – vagy a valós – ok az volt, hogy a Federal Reserve (FED) kellő mennyiségű arany híján nem bocsájthatott már ki több bankjegyet, hiszen az akkor életben lévő, még 1913-ban hozott törvény szerint a dollár legalább 40%-nyi aranyfedezettel kellett hogy rendelkezzen.

Márpedig egy válság során gyakori eszköz a gazdaságélénkítés legegyszerűbb módja: a pénznyomtatás. A rendelet kötelezte az amerikaikat arra, hogy 1933 május elsejéig beszolgáltassák az aranykészleteik “jelentős részét”, hogy pontosan mekkorát, arról nem találtunk információt. Unciánként 20,67 dollárt fizetett az állam, a beszolgáltatás elmulasztása akár tíz éves börtönbüntetést, 10 000 dollár bírságot, vagy mindkettőt vonhatta maga után.

De miért 1975?

A 6102-es rendeletet a következő évtizedek során fokozatosan enyhítették, végül 1975-re már újra szabadon birtokolhattak tetszőleges mennyiségű aranyat az amerikaiak, a kereskedés sem volt már korlátozva. Sok kérdés merül fel a dátum kapcsán. 1933 április ötödikét nem választhatta Satoshi, hiszen ebben az esetben 76 éves lett volna 2009-ben, nem életszerű, hogy egy ekkora munkát ebben a korban létrehozzon valaki.

Ez mind-mind csupán feltételezés, a globális kriptopénz közösség ötlete, lehetséges magyarázata a beállított születésnapot illetően. Az is lehet, hogy véletlenszerűen választott egy dátumot, az is lehet, hogy ez a valódi születésnapja. Akár így, akár úgy, akár él még Satoshi, akár nem, mi tisztelettel emlékezünk munkájára, reméljük, hogy jól van itt, vagy a túlvilágon!

Ha többet tudsz a dátumról és a lehetséges magyarázatról, oszd meg velünk egy komment formájában, vagy a Discord csatornánkon!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img