A mainstream média szerint a BTC még mindig „lottószelvény”

spot_img

A kriptós közösség által jól ismert, árfolyam előrejelzéseivel jobb napokat is látott Tom Lee járt a CNBC műsorában a kriptopiac legújabb felszúrásáról beszélgetni. A befektető elmondta, hogy felhalmozási fázisban járunk és vásárolnak a “bálnák”, hogy szerintük most mennyi egy bitcoin valós értéke, mennyibe kerül egy darab bányászata, és hogy szerintük a befektetőknek érdemes a befektetéseik legalább 1-2%-át kriptopénzben tartaniuk.

Az interjú 12 egy tucat lenne, ha a végén az egyik interjúztató, az amerikai gazdasági tévézés nagyágyúja, Becky Quick, páros lábbal nem száll Lee-be, mondván a befektetési portfólió 1-2%-ának kriptóban tartása őrültség:

Sőt, ennél tovább megy, mikor azt mondja, hogy a nyugdíjra félrerakó kisbefektetők esetében még nagyobb őrültség az egy százalék. Magyarra fordítva szerinte egy 10 millió forintos befektetési portfólió esetén 100.000 forint kriptóban tartása őrültség. Lee nem nagyon tudott, vagy talán nem akart komolyabban visszavágni. Megnyugodhatunk azonban, a kriptós közösség a CNBC videó alatt és twitteren is kirántotta kardját, és ellentámadásba lendült.

A fő érv – az árfolyam spekuláción kívül – befektetési szempontból az, hogy a kriptopénzek piaca nem mozog együtt tartósan semmilyen más eszközosztályéval, azaz sem a devizapiac, sem a részvénypiac mozgása (és előbb-utóbb bekövetkező tartós esése) nincsen hatással rá. Egy komolyabb tőzsdei esés esetén a független kriptopénzekben kiülhető a válság, ráadásul stake-eléssel, kriptós hitelezéssel az állampapíroknál nagyobb százalékos hozam érhető el még akkor is, ha nem spekulál a befektető. A twitteren nem tudták nem megjegyezni, hogy a független mozgás ciklusonként 10-100x növekedéssel is együtt járhat, erre pedig érkezett a frappáns válasz a hölgytől:

Akkor ez most bitcoin vagy lottószelvény? A hozzállás azért sem meglepő, mert Becky Quick Warren Buffették kedvenc riportere. Teljesen érthető, hogy a világ legsikeresebb befektetőinek mondott Buffett és Munger “a bitcoin patkányméreg/szerencsejáték/felelőtlenség” véleményét rengetegen osztják.

Szerencsére az utóbbi egy év fejleményei alapján a világ legnagyobb befektetési társaságai, tőzsdéi és kockázati tőke befektetői más véleményen vannak. A CNBC riportere is tudná, ha venné a fáradságot, hogy őrültség kiáltása helyett tájékozódjon a témában.

És ha már tájékozódás: Kereskedéssel vagy kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért és közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img