A rally okairól

spot_img

Ritka, hogy egyetlen, jól körülhatárolható oka legyen a bitcoin és általában a piac emelkedésének. Ennek ellenére, vagy éppen ezért az elemzők több lehetséges, esetleg egymással összefüggő magyarázattal igyekeznek előállni. Technikai indikátorok, bolondok napi álhírek és egyebek sorra érkeztek lehetséges magyarázatként az elmúlt hetekben, ezekből szemezgettünk.

A piaci ciklus

Nincs mese, ez a piac – mint szinte mindegyik – ciklikusan működik, tizenhatodik hónapja tart a 2017 decemberében, egy óriási felfutást követően indult medvepiac, lehet, hogy megütöttük az alját, indulhat a következő ciklus. Ha a histórikus adatoknak hihetünk, akkor hamarosan újabb, jelentős felfutás következhet.

A 2014-2015 közötti medvepiac például 19 hónapig tartott, mintegy 80%-át vesztette el a korábbi legmagasabb árhoz képest a bitcoin. A mostani medvepiacon nagyjából 83% veszett oda a korábbi csúcsárhoz képest, három hónap választ el minket attól, hogy az eddigi leghosszabb medvepiacot könyvelhessük el. Feltéve persze, hogy addig nem indulunk el felfelé.

Növekvő tranzakciószám

A BTC tranzakciók száma ütemesen emelkedik, ebben az évben eddig 60%-al emelkedve, miközben mintegy 25%-al kell többet fizetnünk egy bitcoinért, mint a mostani rally előtt. Nem összefüggés nélküli a két jelenség, a megnövekedett használat megnövekedett árhoz vezet. A tranzakciók mennyisége most nagyjából 75%-on jár a mindenkori legmagasabb napi értékhez képest, 2017 decemberében közel 490 000 tranzakció történt egyetlen nap leforgása alatt.

A hétköznapi érdeklődés

A hétköznapi, ha úgy tetszik kiskereskedelmi érdeklődés a bitcoin iránt fontosabb indikátor, mint hinnénk, a tömeges elterjedés üzemanyagáról van szó. Ennek “mértékegysége” a Google és a Wikipédia szócikkek keresései körül van valahol, ha precíz mérőszámmal még nem is rendelkezünk. Nézzünk néhány keresőkifejezést, aminek a gyakorisága emelkedett az elmúlt három hónap során:

  • Will bitcoin recover? (Felépül / feltámad / visszatér a bitcoin?): +200%
  • Bitcoin ATM near me (Bitcoin ATM a közelben): +130%
  • Coinbase app: +4300%
  • Best cryptocurrency to invest in (A legjobb kriptopénz befektetés): +2900%

Hasonló a helyzet a Wikipédián, a következő témájú szócikkek tapasztaltak a tavalyihoz képest jelentős látogatottság növekedést:

  • Bitcoin
  • Coinbase
  • Cryptocurrency

Mindezek mellett rengeteg lehetséges magyarázatról hallhattunk az utóbbi időben, köztük kereskedő botok, a bevezetőben már említett bolondok napi álhírek, köztük az ETF elfogadás és egyebek. Lehetséges azonban, hogy a bitcoin értékteremtő képességét fedezi fel (újra) a világ, ez vezetett el a mostani emelkedéshez.

Nem tudhatjuk még, hogy merre megyünk tovább, lehet, hogy elindul a várva várt bikapiac, de az sem kizárt, hogy az emelkedést követő menetrendszerű korrekció után ismét huzamos időre beszorulunk egy adott árfolyamtartományba tartós, ütemes emelkedés helyett. Ha most vásárolnál bitcoint, mit a Coinmixed szolgáltatását ajánljuk!

Végezetül meg kell említenünk az elterjedés kapcsán az elfogadóhelyek mennyiségének és “minőségének” növekedését is, egyre több nagyvállalat, állami cég dönt úgy, hogy valamilyen formában bevezeti a kriptopénzek elfogadását. Köztük az argentin tömegközlekedési vállalat, Japán legnagyobb vasúttársasága és sokan mások.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img