Két évet kapott a milliókat mozgató LocalBitcoins kereskedő

spot_img

„A Burrell úrra kiszabott ítélet emlékeztető az illegális és engedély nélküli váltóknak, hogy a törvények és a szabályozások ugyanúgy vonatkoznak a kriptopénzes üzletekre is, ahogy más pénzügyi tranzakciókra.” – mondta a tárgyalás után David Shaw különleges ügynök, az amerikai Nemzetbiztonsági Nyomozóiroda munkatársa.

Jacob Burrel Campos 2015 és 2018 között a LocalBitcoins szolgáltatáson keresztül több mint ezer ügyletet kötött, amiből tisztán 820 ezer dollár nyeresége származott. A vádlott tavaly augusztus óta őrizetben volt dél-Kaliforniában, majd októberben bevallotta, hogy ő és néhány társa naponta több ezer dollárt mozgattak a mexikói-amerikai határon keresztül.

Burrel készpénzes ügyletekkel, ATM és MoneyGram utalásokkal, egy helyi nemesfém kereskedőt is bevonva végezte váltásait. A vád szerint az AML, vagyis a pénzmosás elleni szabályokat nem tartotta be – az ügyfelek személyazonosságát nem ellenőrizte, az ügyletekről írásos bizonyítékot nem mutatott és engedély nélkül végzett nagyívű pénzváltást.

A két év letöltendő mellett a vádlott nyereségét, 823 ezer dollárját át kellett adnia a hatóságoknak.

Burrell eredetileg egy bejegyzett és szabályozott tőzsdén keresztül vásárolt bitcoinokat, majd „nagy mennyiségű gyanús tranzakció” miatt bezárták számláját. Összesen 3,3 millió dollár értékben, több száz tranzakcióval vásárolt egy hongkongi tőzsdéről is.

„A szövetségi kormány a jövőben is kivizsgálja a fehérgalléros bűnözőket, akik megtagadják, hogy az Egyesült Államok pénzmosás elleni törvényeivel összhangban cselekedjenek és másoknak segítenek abban, hogy nem egyenes úton szerzett vagyonukat tisztára mossák” – monda Rober Brewer főügyész.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img