Felrázzák a bankrendszert a blokklánc innovációk?

spot_img

Christine Lagarde, az IMF igazgatója szerint a címben található kérdésre igen a válasz. Ezt pedig egy CNBC által rendezett beszélgetésen is elmondta.

Egy ekkora kaliberű személy kijelentéseiről mindig nehéz eldönteni, hogy komolyan gondolja az illető vagy csak túl korrekt szeretne lenni mindenkivel. Lagarde a fintech szektorral együtt nevezte innovatívnak a blokkláncokat és megnevezte a JPMorgan Coin által kibocsátásra kerülő stabilcoinokat, mint a blokklánc technológia egyértelmű hatását a nagyobb pénzügyi szereplőkre.

Egy másik terület a sok küzül, ahol érezni a feltörekvő pénzügyi innovációk eredményét, az az Európai Központi Bank által tavaly kitűzött TARGET Instant Payment Settlement elindítása volt, ami azonnali határon átívelő fizetést és lekönyvelést tesz lehetővé.

„A diszruptív megoldások egyértelműen felrázzák a bankrendszert, legyen szó bármiről, ami elosztott főkönyvi technológiát használ, akár kripto eszközözöknek vagy kriptopénzeknek hívjuk őket. Ezek már távol állnak attól a bitcointól, amiről egy éve még annyit beszéltünk.” – mondta az IMF feje.

Christine Lagarde és a többiek mondanivalójából kiderülhetett, hogy a szabályozók nagyon is tisztában vannak vele, hogy mire képesek a hagyományos pénzügyi rendszerek és bankok konkurensei és ennek megfelelően cselekednek is.

Tény, hogy az utóbbi években óriási fejlődésen mentek keresztül a különböző fintech megoldások, a sokoldalú és ingyenes számlákat és fizetést kínáló mobilalkalmazások már a mindennapok részei, legyen az banki vagy fintech alkalmazás. A hagyományos pénzrendszert a pénzügyi piacokra hamarosan betörő Facebook és Apple fizetési megoldásai is fenyegetik. Egyre nagyobb az igény a drága közvetítők és feleslegesnek vélt szereplők kiiktatására is, aminek legjobb példája a peer-to-peer hitelezési platformok felbukkanása.

Ez év júliusától Magyarországon is életbe lép az azonnali fizetési rendszer, aminek hála minden belföldi tranzakciónk 5 másodperc alatt megvalósul majd. Miközben a nagyobb kriptopénzek (bitcoin, ethereum) azon dolgoznak, hogy hogyan lehetne a hálózatot gyorsabbá tenni, hogyan bírhatna el több szereplőt és hogyan tudna elterjedni, a fintech és ennek hatására a bankvilág alaposan feladja a leckét a kriptónak ezen a téren.

Te használsz valamilyen fintech alkalmazást, pl. Revolutot, Transferwise-t vagy hasonlót? Mit gondolsz milyen hatással lesz a fintech és a bankok innovációs hulláma a kriptopiacra és a technológiára hosszú távon?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img