SocialFi – közösségi média a blokkláncon

spot_img

A SocialFi, a „social” és a „finance” szavakból álló mozaikszó, amely egyesíti a közösségi médiát a blokklánc technológiával. Ezeknek az alkalmazásoknak a célja, hogy jutalmazza a felhasználókat a minőségi online tartalmak posztolásáért, valamint nagyobb autonómiát biztosítson a személyes adataik kezelésében.

A SocialFi platformok esetében fontos, hogy a mögöttes blokkláncok képesek legyenek fenntartani az interakciókhoz szükséges magas tranzakciós átviteli sebességet, miközben a technológiát arra is használják, hogy igazságosabb érték elosztást kínáljanak az ökoszisztéma valamennyi résztvevője között.

A SocialFi alapjai

A SocialFi platformok lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy nagyobb kontrolljuk legyen saját személyes adataik felett. A centralizált közösségi média platformokkal ellentétben a véleménynyilvánítás szabadsága is fokozott figyelmet kap, továbbá egészen új lehetőségeket nyit a bevétel generálásra mind a usereknek, mind a platformnak.

A bevételszerzés egyik elsődleges mechanizmusa a kriptovaluták használata, amely lehetővé teszi az alkalmazásban közzétett értékesnek minősített tartalmak közvetlen kompenzációját. Ezenkívül az NFT-k is kulcsszerepet játszanak az identitás kezelésben és a digitális tulajdonjogban, hogy lehetővé tegyék az alkotók számára ellenőrizhető online jelenlét kialakítását és szellemi tulajdonuk védelmét.

Számos SocialFi platform mögött DAO-k, magyarán decentralizált autonóm szervezetek állnak. Nyílt és együttműködő természetüknek köszönhetően a DAO-k el tudják kerülni a web2 közösségi média cégek számos buktatóját, melyekben néhány központi entitásnak van kontrollja a felhasználók által generált tartalmak felett, és ezek húzzák a legnagyobb hasznot belőle.

Valójában a SocialFi megoldás lehet a válasz a centralizációval kapcsolatos növekvő aggodalmakra, ideértve a felhasználók termékként való kizsákmányolását, az önkényes, tartalomra irányuló tilalmakat és az olyan kihívásokat, amelyekkel a művészek szembesülnek a digitális alkotásaik tulajdonjogának igénylése során.

A kriptovaluták szerepe a SocialFi-on belül

A kriptovaluták SocialFi platformokon belüli integrációja átformálhatja a felhasználók interakciós és tranzakciós közösségi média szokásait. Megkönnyítik a felhasználók közötti értékcserét. Beépítésükkel a SocialFi platformok közvetlen és azonnali kompenzációt tesznek lehetővé a tartalomkészítők és különféle influencerek számára, akik közvetítők igénybevétele nélkül is pénzt szerezhetnek közösségi média tevékenységükkel.

Ezenkívül a kriptovaluta szerepe túlmutat a puszta tranzakciókon, és egy szélesebb körű ösztönző- és irányítási rendszert tesz lehetővé. A közösségi tokenek, a kriptovaluták egy bizonyos típusa, melyek személyre szabhatók az egyes alkotók számára, vagy natív pénznemként szolgálhatnak a SocialFi alkalmazásokon belül. Ezek a tokenek egy részvételen alapuló gazdaságot építenek fel, ahol a felhasználóknak részesedésük van a platform növekedéséből, és decentralizált irányítási mechanizmusokon keresztül befolyásolhatják annak irányát.

Az ilyen tokenek lehetővé tesznek egy igazságosabb jutalmazási rendszert, összehangolva az összes érdekelt fél érdekeit, és elősegítik a platform roadmap-jének közösségközpontú megközelítését.

A legnépszerűbb SocialFi platformok 

A 2023 augusztusában elindított Friend.Tech egy blokklánc-alapú SocialFi platform, amely „kulcsokat” használ a közösség tagjai számára, hogy hozzáférjenek különböző egyének csatornáihoz. Ezeknek a kulcsoknak az értéke annál nagyobb, minél népszerűbb lesz valaki. A platform az Ethereum L2-es Base láncra épül, amelyet a Coinbase fejlesztett ki.

Az Optimism nevű L2-re épülő Farcaster esetében a userek bizonyos számú posztolási lehetőségért $5-t kell, hogy fizessenek azért, hogy kiszűrjék, vagy legalábbis erősen limitálják a bot tevékenységet a protokollon. 

A Farcaster január 26-án bevezette a Frames-et, melyek különféle minialkalmazások a platformon. Ezzel a cég a Farcaster-alapú X-hez hasonló tweeteket a platformjukon interaktív minialkalmazásokká változtatta. A felhasználók például közvetlenül közösségi feedjükből készíthetnek NFT-ket, játszhatnak és azonnali fizetéseket használhatnak anélkül, hogy elhagynák a platformot.

Ahogy a fenti grafikonon is látszik, a Farcaster felhasználói bázisa dinamikusan növekvő tendenciát mutat, amiből arra is következtethetünk, hogy igenis van kereslet a decentralizált social media alkalmazásokra, amelyek újszerű, web3-as megközelítéssel bírnak, és pénzügyileg ösztönzik felhasználóikat, hogy tartalmat gyártsanak ezekre.

Ennek köszönhetően a protokoll bevétele is szemmel látható növekedést produkál folyamatosan az indulása óta. Elképzelhető, hogy a felhasználók egy tudatosabb, early adaptor rétege egy idő után akár ott is hagyhatja a hagyományos social media platformokat, hogy egy szűkebb, de minőségibb közösségnek gyártson tartalmat, amiért cserébe jutalmakban részesül.

Természetesen az is nagyon valószínű, hogy ha ezek a platformok sikeresek lesznek, akkor az olyan óriások, mint a Meta Facebookja/Instagramja, a TikTok, vagy a YouTube is implementálni fogják a hasonló megoldásokat alkalmazásaikba.

Elon Musknak például nem titkolt célja, hogy az X-ből egy forradalmi, web3-as alkalmazást készítsen (például a kínai WeChat mintájára), aminek a keretei közé integrálna többek közt különböző kritpo-fizetési lehetőségeket, és egyéb opciókat is.

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

/The Block/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img