Deutsche Bank: a stabilcoinok mindössze 14%-a marad életben

spot_img

A Deutsche Bank elemzői egy olyan jelentést tettek közzé, amely szerint a legtöbb stabilcoin, köztük a Tether is, valószínűleg meg fog bukni az átláthatóság hiánya és a spekulatív érzelmekkel szembeni sebezhetőség miatt.

A jelentés lényege, hogy az 1800 óta vizsgált 334 rögzített valutapénz (amelyek valamilyen szinten valamihez kötöttek – peg) mindössze 14%-a maradt fenn, valamint a bukott vagy megszűnt valuták átlagos élettartama 8-10 év volt. Az elemzők azt is kifejtik, hogy a sikeres stabilcoinok három olyan tulajdonsággal büszkélkedhetnek, amelyek a sikertelen stabilcoinokból hiányoztak: a hitelesség, a tartalékok és a szigorúan ellenőrzött rendszerek.

(forrás: Deutsche Bank Research)

Az elemzők külön kitérnek a Tetherre, különösen a stabilcoin piacon betöltött monopol szerepére, ami állításuk szerint még mindig tele van spekulációval és az átláthatóság hiányával. Megemlítették a Tether szerepét a kripto derivatívák piacán, ami ha egyszer bedől felrobbanthatja  akár az egész kripto piacot is.

“Azért hasonlítjuk a stabilcoinokat a rögzített valutákhoz, mert történelmileg a hasonlóságuk miatt közel állnak egymáshoz, mivel mindkettő rögzített valuta. Mindkettő bőséges tartalékokat és hitelességet követel meg a kibocsátótól, ki vannak téve a spekulatív erőknek, és mind a stabilcoinok, mind a történelmi rögzített valuták többsége az USD-t követi” – nyilatkozta Marion Laboure, a Deutsche Bank Research vezető elemzője. 

A Tether rögtön válaszolt a Deutsche Bank állításaira. A stabilcoin kibocsátó véleménye szerint a jelentésből hiányozik az egyértelműség és a lényeges bizonyíték, ezek helyett inkább homályos állításokra támaszkodnak a szerzők, nem szolgálnak konkrét adatokkal állításaik alátámasztására, valamint a TerraUSD-hez való hasonlítás félrevezető és irreleváns a tartalékkal fedezett stabil érmékről szóló vita szempontjából.

„A Tether jelentős veszteségeket okozhat, negatívan érintve a tőkeáttételes kereskedőket, és súlyos következményekkel járhat az egész kriptorendszerre.”

A Tether átláthatóságát és a stabilcoinokkal kapcsolatos szélesebb körű kockázatokat övező folyamatos vita ellenére egyes iparági szereplők, például a Cantor Fitzgerald vezérigazgatója, Howard Lutnick teljes bizalmat szavazott a Tether-nek és tartalékainak. 

További híreket, kereskedési elemzéseket, tippeket a Discord szerverünkön, a TikTok és a YouTube csatornánkon találtok.

Elavulttá válhatnak a jelenlegi stabilcoin kibocsátók

/cryptobriefing, coinedition, deutsche bank research/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img