Özönlenek a BTC donációk Assange letartóztatása óta

spot_img

Mint ismeretes, ezen a héten véget ért Julian Assange, a Wikileaks alapitójának hosszú évekig húzódó “menekültstátusza” London ecuadori nagykövetségén. Hét éve kapta meg a menekültjogot, melyet a dél-amerikai ország elnöke most megvont tőle. A most negyvenhét éves svéd 2012 óta élt a nagykövetség épületében, az indoklás szerint nemzetközi egyezményeket, és szabadlábra helyezésének egykori feltételeit is megsértette, ezért kellett távoznia a követségről.

A lehetőségre az angol hatóságok egyből le is csaptak, letartóztatták, azóta már a fogdáról át is szállitották a biróságra. Más hiradások szerint az ecuadori elnök magánéletéről is szivárogtatott információkat az Assange által létrehozott szervezet, ezért kellett távoznia. Megint mások azt mondják, hogy Svédországban elkövetett nemi erőszak miatt kell felenie.

Az Index egészen bizarr okokat is felvonultat a távozás háttere kapcsán, úgy tudják, hogy Assange a követség szabályait is megszegte, például széklettel kente össze a falakat. A legnagyobb veszély, ami az aktivistát fenyegeti az USA-nak való kiadatás, ez az, amit mindig is próbált elkerülni, egyelőre nem tudni, hogy most ez valóra válhat-e.


Assange letartótatásának pillanatai. 

Az mindenesetre biztos, hogy a Wikileaks számára több mint 30 000 dollárnyi BTC adomány érkezett a letartóztatás óta, 314 tranzakción keresztül 6,7 BTC, 34 000 USD érkezett. Az összeg nemzetközi viszonylatban nem tűnhet túlságosan soknak, azonban fiat utalások is érkeztek.

Az USA vádja szerint Assange összeesküvést szőtt azért, hogy egy szigorúan bizalmas adatokat őrző kormányzati számitógépet feltörjön a vele együttműködőkkel, ezzel sokakat veszélybe sodorva. Mások szerint olyasmit csinált éveken át, amiért Pulitzer dijat szoktak kapni az újságirók: kormányzati visszaélésekről számolt be a széles nyilvánosságnak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img