Az üzemeltetők lopták el a legnagyobb online feketepiac felhasználóinak pénzét

spot_img

Az Europol, az FBI és a DEA közös akciója során, az elmúlt hónapokban 61 olyan embert tartóztattak le, akiknek valamilyen módon közük volt a legnagyobb online feketepiac, a Dream Market működéséhez. Az oldalon nemrégiben meg is jelent egy figyelmeztető üzenet, mely szerint a DM a mai napon végleg felfüggeszti a működését, azonban később az egyik adminisztrátor megnyugtatta az oldalt használó fegyvercsempészeket és drogkereskedőket, hogy a két dolog között nincsen összefüggés és pusztán egy hónapok óta tartó DDoS támadás miatt fogják egy másik szolgáltatóhoz költöztetni a weboldalt.

A Dream Market 2013-ban kezdte meg működését és egyike volt annak a “négy nagy” portálnak, amik a Silk Road bukása után dominálták ezt piacot. Vetélytársai, az Alphabay, a Hansa Market és a RAMP 2017 nyarán sötétültek el, így a Dream bezárásáról szóló hírek egy kriptós berkekben is jól ismert FUD hullámot indítottak el. A nepperek minél hamarabb igyekeztek új otthont találni maguknak, a megnövekedett forgalom nagy részét pedig a feltörekvő Wall Street Market-nek sikerült felfognia.

Valószínűleg ez a hirtelen beáramló nagy mennyiségű pénz lehetett olyan hatással a WSM üzemeltetőire, hogy meglépjenek az oldal felhasználói között közvetítő rendszerben hirtelen felhalmozódó, mintegy 30 millió dollár értékű bitcoinnal.

A kisebb rangú adminok közül azonban nem mindenki részesülhetett a zsákmányból, kiszivárgó screenshotok szerint ugyanis akadtak közöttük olyanok, akik azzal zsarolták meg a felhasználókat,  minden róluk rögzített böngészési adatot továbbítanak a hatóságok felé, hacsak nem fizetnek ki számukra fejenként 0.05 BTC-t (~75 000 Ft-ot).

Bár a WSM oldalán jelenleg egy karbantartásra utaló üzenet található, a felhasználók egy része már búcsút intett az itt tárolt pénzének és igyekszik másokat is figyelmeztetni arra, hogy véletlenül se utaljanak pénz a megadott wallet címekre.

Az eset tanulsága, hogy akár egyszeri kriptopénz- vagy drogkereskedők, esetleg államtitkokat szivárogtató hekkerek vagyunk, sosem szabad több kriptopénzt tárolnunk egy harmadik fél által üzemeltetett oldalon, mint amennyinek az elvesztését még megengedhetjük magunknak. A védelem legbiztosabb formáját jelenleg a hardveres tárcák jelentik, melyek közül a 19 000 Ft-ért megvásárolható Ledger nemrégiben egy ezt szavatoló, államilag kibocsátott tanúsítványt is átvehetett.

Állami tanúsítvány szavatolja a Ledger biztonságát

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img