Bréking: Az ISIS bitcoint használt a Srí Lanka-i merényletsorozatban

spot_img

Mint ismeretes, április 21-én, húsvét ünnepe során öngyilkos merényletsorozattal több mint 250 embert öltek meg terroristák Srí Lankán. Azóta az ISIS magára vállalta a merényleteket, bár az egyelőre nem világos, hogy mennyire volt szoros kapcsolatuk a helyi terrorszervezettel.

Most egy izraeli blokklánc kutatóközpont, a Whitestream azt állítja, nyomára bukkant a merényletek finanszírozásának, a közelebbi metódust is bemutatták. Szerintük az ISIS egy kanadai fizetési szolgáltató, a CoinPayments platformját használta, ezen keresztül konvertáltak BTC-t fiat pénzzé, vagy fordítva.

A merénylet előtti napon, a CoinPayments-nél lévő, az ISIS-hez köthető egyenleg 500 000 dollárról 4,5 millióra növekedett, majd a merényleteket követően ismét 500 000 dollárra esett vissza. A fizetési szolgáltató azt elismerte, hogy kiugróan nagy tranzakciókat kezelt a kérdéses időszakban, azt azonban tagadta, hogy tudomása lett volna arról, hogy az ISIS-hez kötődő egyenlegről van szó.

Az Uri Bornstein és Itsik Levy által alapított Whitestream elmondása szerint már két éve figyeltek ISIS tárcákat, végül leszűrték a fókuszt egyetlen egy bitcoin tárcára, mely váltakozó időközönként ugyan, de rendszeresen kapott tranzakciókat.

Később sikerült azonosítani két tranzakciót is, melyek az ISIS adománygyűjtő oldalán megadott tárcából indultak.

Nem ez az első alkalom, hogy az izraeli szervezet terroristákkal hozza összefüggésbe a kanadai szolgáltatót, februárban arról számoltak be, hogy a CoinPay a Hamasz egyenlegeit is kezeli. Mindez ellentmond azoknak a tanulmányoknak, és híradásoknak, melyek szinte egyöntetűen azt állították, hogy a terroristák kedvence a készpénz, a kriptopénzeknek nem nyújtanak komoly előnyt számukra. Ezekről a Kripto Akadémia rendszeresen beszámolt, többek között a jelen cikk szerzője is.

Úgy tűnik mégsem egyértelmű a terrorszervezetek és a kriptopénzek kapcsolata.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img