Fotózz fát és felhőt, a NASA megköszöni

spot_img

A széles publikumhoz fordul a NASA, segítséget várnak, ezúttal azonban nem a következő Hold-misszióban résztvevő, netán a Mars felszínére elsőként lépő űrhajósokat keresnek. A GLOBE Observer applikáció letöltésére kérik a tudomány, elsősorban az űrkutatás iránt érdeklődőket, a cél, hogy nagyszámú földi, egymástól távol lévő pontból érkező adattal egészítsék ki a műholdas megfigyeléseiket.

Miután letöltöttük az appot, az email címünk megadásával regisztrálnunk kell. Ha ezzel megvagyunk, akkor kezdődhet a munka, ki kell választanunk egy projektet, amiben részt kívánunk venni. Négy lehetőség közül válogathatunk, mindegyiknek más-más célja van, mindegyikben közös az, hogy egyfajta társadalmi munkában végezhetjük, a tudomány oltárán áldozhatunk az időnkkel, energiánkkal.

Felhőfotózás

A felhőfotózásnak logikus magyarázata van: olyan szemszögből kaphatnak a NASA kutatói fotókat, amire a műholdak egyszerűen nem képesek, hiszen felülről néznek lefelé, nem alulról felfelé. A Globe Clouds projekt keretében abban segíthetünk, hogy a tudósok jobban megérthessék a Föld légkörét.

Szúnyogvadászat

A Mosquito Habitat Mapper különösen azoknak lesz kedves, akiket szeretnek a szúnyogok. Úgy tűnik, a NASA feladatkörének még ez is része, a szúnyoglárvák fotózásával, fellelési helyük meghatározásával hozzájárulhatunk egy prediktív modell megalkotásához, mely segíthet a tudósoknak, később a közegészségügyi szakembereknek is abban, hogy megelőzzék a szúnyoginváziókat.

Földfelszín fotózás

Pontosabb térképek készítéséhez járulhatunk hozzá, ha focipályányi területeket fotózunk, a pontos elhelyezkedésüket is megadjuk az applikációban. Ennek a projektnek is az a célja, hogy a műholdak adta információkat kiegészítsük és pontosítsuk.

Fák fotózása

Egy terület minőségének legfontosabb indikátora – legalábbis biológiai szempontból – az, hogy milyen magasra nőnek a fák. Ez bizonyos időközönként készített fotókkal kideríthető, így elemezhető az úgynevezett biomassza is, vagyis az adott terület élővilágának összessége is. Arról is információt nyerhetünk, hogy mennyi szén-dioxidot kötnek meg a fák, ez a klímaváltozás tanulmányozása miatt fontos.

Mindenkinek jó hétvégét, kellemes tudományos munkát kívánunk!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img