Még mindig rengeteg kriptót lopnak

spot_img

Egészen pontosan 1,2 milliárd dollár értékben tulajdonítottak el kriptopénzeket, csak 2019-ben.

Négy hónap telt el ebből az évből, de már annak az összegnek, amit 2017 során loptak el, a 70%-át már idén ellopták.

Két módon történik a lopások nagy része. Az egyik a konkrét feltörésekből áll, pl. amikor egy tőzsdét törnek fel, mint legutóbb a Quadriga esetében. A másik módszer a csalás vagy „hűtlen kezelés”, amikor rászedik a gyanútlan felhasználókat egy átverés során. Az első kategóriához kapcsolódó hekkerek idén 356 millió dollárt loptak el így, a második kategória csalói pedig 851 millió dollárt.

Az idei év legnagyobb fogása a hekkerek számára egyértelműen a QuadrigaCX kriptotőzsde feltörése volt, ahonnan kb. 145 millió dollárt sikerült ellopniuk (hogy a tulajdonos vagy tényleg hekkerek voltak, az még kérdés, de tény, hogy nyoma veszett).

Mindezek a CipherTrace, egy amerikai adatbiztonsággal foglalkozó vállalat jelentéséből derülnek ki. A csapat vezetője megszólalásában kiemelte, hogy a kriptopénzekkel kapcsolatos bűnözés csak rosszabb lett, mert a szabályozások még mindig nincsenek kialakítva és betartatva. Európában például még nem ültették gyakorlatba a betartatást, a kiberbűnözők közössége pedig egyre csak nő.

Megállapította azt is, hogy a csalással, átveréssel foglalkozó műveletek az USÁ-n kívülről érkeznek, ahol a törvények gyengébbek.

(cryptoglobe)

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img