5800$-os BTC árfolyam 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben

spot_img

Az utóbbi napokban újra elkérte a BTC árfolyama az 5800$-os fontos szintet, amely az utóbbi évek egyik legfontosabb támasz-ellenállás szintjének bizonyul. Tartós áttörésével megnyílhat az út a korábbi csúcsok felé, az emelkedés pedig előbb-utóbb újabb globális hisztériába csaphat át.

A bejegyzésben felelevenítjük az 5800-as szint első áttörésének körülményeit 2017-ből, majd röviden megnézzük, hogy mennyire más a piac állapota ma, mint volt 2017-ben, mikor a szint áttörése után kettő hónappal már az utolsó roham indult a 20 000 környéki all time high (mindenkori csúcs) felé.

BTCUSD heti grafikon a Coinbase adatai alapján. Forrás: Tradingview rajzoló

Az 5800$-os szint első áttörése 2017 októberében történt meg. Először 2017 novemberében szolgált támaszként, majd következtek a 2018 februári, júliusi, augusztusi alkalmak, végül 5800-6000 között oldalazott az árfolyam egészen a 2018 novemberében történt letörésig. Tegnap pedig fél év után újra itt vagyunk.

2017

A későbbi heti mozgásokhoz képest 2015-2016 láthatóan nagyon eseménytelenül telt. Amit érdemes észrevenni, az a heti RSI indikátor értéke, mely az akkori medve piac után először 2015 végén érte el a túlvettséget jelölő (a bitcoinnál láthatóan inkább azt jelöli, hogy kezdenek a vásárlók bemelegedni) 70-es RSI értéket.

Charlie valójában egész 2017-ben előre figyelmeztetett minket mindenre

Kettő évvel később értünk 5800-hoz, méghozzá egy azóta is emlegetett masszív “Kína FUD” megzuhanás után. A kínaiak ekkor tiltották be az összes helyi kriptotőzsdét, a piac pedig két-három héten keresztül azt próbálta kitalálni, hogy vége van-e a bitcoinnak a kínai kereskedők-hodlerek vásárlási volumene nélkül. Ötezerről háromezerig zuhant az árfolyam, majd meredek emelkedés indult.

Legközelebb a 2017 novemberi Bitcoin Cash hatalomátvételi kísérlet során láttuk az árfolyamot az 5800-5500$-os szintig visszaesni, ekkor vált először támasszá.

2018

Az év során 5 alkalommal fogta meg az árfolyamot lefelé az 5800, a hatodik alkalommal nekifutásból dúrta le az eladói nyomás a BCH-BSV polgárháború időszakában.

2019

Egy hét híján fél évvel a nagy letörés után érkeztünk vissza 5800-ra, de az alulról történő megérintése még nem elég. Három hónap emelkedésen van túl a piac, előbb-utóbb számítanunk kell némi lehülésre, amely után újult erővel törhet a piac magasabbra. A heti RSI jelenleg 60 felett található.

A két évvel ezelőtti helyzethez képest a mostani 5800-at a piac nagyon más érettségi szintjén értük el. Ezzel kapcsolatban jött szembe velem ma egy tweet, melyet egy kriptós véleményvezér posztolt egy 2017-es saját tweetjére reagálva:

“Nem lehetett még BTC-t vásárolni a Cash App-ben, nem volt Fidelity intézményekre célzott tárolási megoldás, nem volt TD Ameritrade és E*Trade vásárlási lehetőség, nem volt Bittr (rendszer időközönkénti automatikus vásárló szolgáltatás)”. És nem volt a csőben a Bakkt, nem volt eToro tőzsde, nem volt millió fiat vásárlási lehetőség. Ha az árfolyam a következő években újra 20 000 környékére kerül, újabb, a korábbit megszégyenítő hisztéria indulhat, hiszen befektetők milliói számára válik világossá, hogy ez bizony mégsem tulipánhagyma, és a BTC bizony nem megy sehová.

A piaccal, kereskedéssel vagy kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért és közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img