Az autófóliás, aki lakástakarék helyett feltöltött Ledger-t ad az unokáknak

spot_img

Mikucz Gyula 1956-ban született Nagyváradon, elektronikát tanult, ma sikeres vállalkozó Budapesten, beszélgetésünk során is több tucat rendőrautó várta a csarnokában, hogy új üveget vagy fóliát kapjon. Utolsó menedékként tekint a kriptopénzekre, úgy látja, hogy már csak idő kérdése, hogy a széles tömegek is rádöbbenjenek: a bankok helyett saját bankáraikká kell változniuk, erre a kriptopénzek tökéletes megoldást adnak.

A már megszületett, és a még úton lévő unokáinak nem egy számlán gyűjti a pénzt, hanem különböző coinokkal feltöltött Ledger-t ad karácsonyra. Gyulával beszélgettünk, szóba kerültek az egy ezred dollár körüli coinok, a stop-loss és sok egyéb.

Mikor találkoztál először kriptopénzekkel?

2018 januárjában, autókkal foglalkozom, épp egy használt autókat áruló oldalon böngésztem, az egyik hirdetésben olvastam valami olyasmit, hogy “ha nincs elég pénzed, akkor kattints ide…”, mint kiderült, egy kriptopénzeket hazudó csalásról volt szó, már nem emlékszem melyik. Arra viszont jó volt, hogy felkeltse az érdeklődésem a terület iránt, körbekérdeztem a barátaimnál, hogy mit tudnak a bitcoinról. Persze csípőből “kamupénznek” mondták, amivel nem érdemes foglalkozni.

Én viszont nem adtam fel ilyen könnyen, elkezdtem utánajárni, hogy mi ez az egész. A Google segítségével találtam rá azokra, akik komolyabban foglalkoznak a területtel. Elsők között Pataki Gábort találtam meg, el is mentem az egyik előadására. Az első vásárlásom természetesen bitcoin volt az akkori nagy felhajtásnak köszönhetően, 2018 január 17-én, 12 950 dolláron vettem.

Nem csalódtál nagyot az egészben?

Csalódni nem lehet, csak nőbe.

Azért kérdezem, mert azóta az árfolyam csúnyán összeesett.

Másképp látom. A területben hiszek. Most lement, majd fel fog menni. Arra fókuszálok, hogy mennyi bitcoinom, azóta pedig más kriptopénzem is van, ez számít.

Hol vettél először bitcoint?

Pesten, az ATM-ekből. Először talán a Coincash Király utcai gépéből. Akkor még csak így tudtam, fiattal, euróval és forinttal. Nem sokkal később pedig már a Bitstampen vettem. Aztán jött a Coinbase, nem sokkal később persze a Binance is.

A munkák…

Milyen coinokkal foglalkozol még, illetve kereskedsz is?

Több mint 35 féle coin-t tartok. Kereskedni is szoktam, elég sűrűn. A Bitstampen kezdtem először kereskedni, ott már használtam is az ő stop-loss megoldásukat, hogy nyugodtabb lehessek a napi árfolyammozgások miatt. Tárcában tartom azt, amit hosszútávra tartok, tőzsdéken azt, amivel kereskedni szoktam.

Porlasztom a portfóliómat, ezt is azért, hogy kiegyenlítsem az árfolyamingadozásokat. A bitcoinnal mostanában kevesebbet foglalkozom, van viszont a nagyok közül ethereum, neo, stellar, lumen, cardano, dash, monero, iota, ontology, nem, ziliqa, holo, fetch, bitcoin cash, némi litecoin is. Többnyire olyanok, amik az első ötvenben vannak: ontology, eos, apollo, bittorrent, ez utóbbi nagyon sikeresnek bizonyult például. Aztán a következő 100 coinra is fókuszálok.

Mi alapján választod ki a coinokat, amikkel foglalkozol?

Először meg kellett tanulni a tőzsdék működését, mielőtt kereskedtem volna, csak tartottam mindent. A kereskedésbe Pataki Gábor, és a Stop-Loss Manager hatására vágtam bele. Ez adta meg azt a nyugalmat és önbizalmat, ami nekem kellett ahhoz, hogy bátran kereskedjek.

Persze előtte is próbálkoztam már kereskedéssel, de nagyon sok volt a veszteségem, ezért kellett valami, ami megoldja a problémát. De ez önmagában nem minden, meg kellett tanulni a japángyertyákat, tudni kell olvasni a chartokat. A Bitstamp stop-loss megoldása sem rossz, de ott csak egyszerűbb beállításokra van lehetőség, nincs például csúszó stop-loss.

A Stop-Loss Manager-t először akkor láttam, amikor még fejlesztés alatt volt, azóta a Binance-hez és a Bitstamp-hez használom napi szinten. A Stop-Loss Manager segítségével nem csak a tőkémet tudom védeni, hanem a már elért eredményeimet is. Ráadásul lehetőségem van előre beállítani a pozícióm automatikus visszavásárlását is, így nem maradok le az esetleges jövőbeni emelkedésről sem.

Térjünk vissza egy kicsit arra, hogy milyen coinokat tartasz hosszútávra. Miért pont azokat?

Fiatal coinokat keresek, amiknek most ott van az értéke, ahol a bitcoiné volt egykor, pár centen, vagy például 0,0001 dolláron. Ilyen a wabi, a vibe, substratum, civic, redcoin, egyebek. Nagyjából 50 ilyen jellegű coint tartok most. 8-20 dollár közötti értékben veszek ezekből, felkerülnek egy Ledger-re, mármint azok, amiket fel lehet tenni.

Mik a közelebbi, pontosabb szempontjaid?

Elolvasom, hogy milyen csapat van a coin mögött, megnézem, hogy mik a terveik, hova akarnak eljutni. Megnézem a 24 órás forgalmat és az egy hetes forgalmat is. Fontos a tőkeérték is, és az, hogy a forgalma kitegye nagyjából a harmadát a tőkéjének.

Ebből látom, hogy ugyan kicsi az egész, de működik, él a dolog, ez fontos. Továbbá az is fontos, hogy mennyire fekszik le a nagy coinok mozgásának. Minél kevésbé van kiszolgáltatva a nagyok árfolyammozgásainak, annál jobb.

Családdal…

A beszélgetésünk előtt említetted, hogy tervezik a gyerekek az újabb unokát, Ledger-t kap majd ő is karácsonyra, ez bevett szokás nálatok?

Nagyon nagy szeretetben él a család, nem teszek különbséget az én és feleségem korábbi kapcsolatából származó gyerekek között. Igen, az unokák Ledger-t kapnak karácsonyra, rajta bizonyos coinok. Azt remélem, hogy mire felnőnek, ez nagyon hasznos lesz nekik abban, hogy elkezdjék az életüket.

Ez ugyanaz, ahogy a mi generációnknak is próbáltak segíteni a szüleink, nekik pedig az ő szüleik. Csak én abban hiszek, hogy most ezt kell adni, ennek van értelme, ezzel járnak jól felnőttként. Ez a generáció már úgysem akar majd bankszámlát, nekik már ez fog működni, sőt, már most ez működik nekik. Az unokák és a most érkező unoka 18-20 év múlva fogja felhasználni a coinokat, amiket most kap. Három unoka van összesen, tervezik a negyediket.

Én hiszem, hogy ez a jövő, ezért csinálom.

Mit értesz pontosan jövő alatt, mire számítasz?

Arra, hogy a magánemberek rá fognak jönni, hogy van egy másik lehetőség a bankokhoz képest, ami előnyösebb, jobb, nem a mostani “lehúzós” bankok. Nem ez fog dominálni, ami most van, hanem saját bankja lesz mindenkinek, mindenki a maga bankárává válik.

Ha már itt tartunk, hogy látod, mikor fog ez bekövetkezni?

Öt év múlva érzem reálisnak azt, hogy a tömeges elterjedés elinduljon. Itthon később lesz, de a fejlettebb országokban, például az USA-ban a lakosság 17%-a már kriptopénzekben gondolkodik, ott ez a folyamat már elkezdődött. Japánban például a jen után már nem a dollár jön, hanem a kripto, olcsóbb így adózni is.

Nyáron indul itthon a klasszikus bankrendszerben a szinte azonnali, belföldi utalás, nem lesz ez érvágás a kriptopénzeknek?

Nem, semmiképp. A tranzakciós díjak, a kamatok, az egyebekkel szemben mindig óriási előnyei lesznek a kriptopénzeknek. A bankok mindig is centralizáltak lesznek, komoly aparátussal dolgoznak, ezt mindig az ügyféllel fogják megfizettetni. A kriptovilágban viszont mindenki magának csinál mindent.

Előreszaladtunk a jövőbe, hogy látod az árfolyamok alakulását?

A bitcoin 2020-21 körül el fog jutni 35-40 000 dollárig, 2040-re pedig 500 000-ig. A társadalomnak ez lesz a mentőöve, ezzel fogjuk elkerülni a válságokat, a válságos helyzeteket.

Nem iszol bort, miközben vizet prédikálsz, gondolom te is elfogadsz kriptopénzeket, ugye?

Pont most írom ki a Google hirdetésekbe, hogy nálam kriptopénzzel is lehet fizetni. Ethereum-ot és cardano-t, meg még egy-kettőt, de lehet, hogy a top 100-ból bármit elfogadok. 25-40 000 forint között van egy autóüveg fóliázás, ezt az összeget simán ki lehet fizetni kirptopénzzel.

Van még valami, amit el szeretnél mondani a Kripto Akadémia olvasóinak?

Egyszerűen itt, a kriptopénzekben érzem biztonságban a pénzemet, teljesen elfogult lettem. A fedezet nélküli fiat világ nagyon kiábrándító.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img