46 000 000 ausztrál bankjegyet nyomtattak elírással

spot_img

Úgy tartja a mondás, hogy csak az hibázik, aki csinál valamit, nem kivétel ezalól az ausztrál nemzeti bank sem. A világsajtó vezető hírei közé került ugyanis a napokban, hogy negyvenhat millió darabot nyomtattak abból az 50 ausztrál dolláros bankjegyből, melyen az egyik szót bizony elgépelte valaki.

Tavaly októberben került forgalomba az új bankjegy, melyet számos innovatív technológiával nyomtatnak a hamisítás további visszaszorítása érdekében. A papírpénz egyik oldalán az ausztrál parlament első női tagja, Edith Cowan látható, a másikon David Unaipon író, feltaláló.

Az aboriginalok, a kontines bennszülött tagjai között született Unaipon történetmesélése látható az író-feltaláló oldalán, a politikusnő felületén pedig első parlamenti beszédének részleteit olvashatjuk. Utóbbiba csúszott az aprócska, ám annál kellemetlenebb hiba, hiszen egy nem túl bonyolult szó, a “responsibility”, vagyis felelősség lett elírva.

Az elgépelést tartalmazó szövegrész, a hiba a második sorban látható.

A bankjegyen ugyanis “responsiblty” olvasható, kimaradt egy “i” betű. A hölgy azt kívánta kifejezni elhíresült beszédében, hogy nagy felelősség első nőkét képviselnie népét a törvényhozásban. Nehezen érthető, hogy miként történhetett ez meg, hiszen a bankjegyek több lépésből álló, összetett gyártásfolyamattal készülnek, több kézen mennek át, míg forgalomba kerülhetnek.

Ez a hiba természtesen semmiben sem akadályozza, nehezíti az ausztrál gazdaság működését, valószínűleg a numizmatika, azaz a pénzgyűjtés, és tanulmányozás szerelmeseinek kivételével mások nem igen vették volna észre a problémát. Mégis rávilágít arra, hogy a fiat pénzek mennyire mesterséges részei a gazdaságainknak, ezúttal nem vonták vissza, és zúzták be a bankókat, más esetekben ez előfordul.

Az egyik nap még szolgáltatásokat, termékeket vásárolunk ezekkel a pénzekkel, a másik nap pedig akár apró darabokban, netán a tűz martalékaként is végezhetik. A fiat pénz nem több, mint fém- és papírdarabok sokasága, ezt a képet természtesen árnyalja a tény, miszerint gazdasági, katonai és egyéb erők állhatnak mögöttük.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img