Hamarosan adózási irányelveket ad ki az amerikai adóhatóság

spot_img

Az amerikai NAV-nak áprilisban küldött megkeresésében Tom Emmer szenátusi képviselő a kriptopénzek és digitális vagyontárgyak adózásával kapcsolatban érdeklődött, melyre több mint egy hónappal később ugyan, de választ kapott az adóhatóság vezetőjétől.

Ennek értelmében a közeli jövőben, egészen pontosan “hamarosan” érkezhet a 2014 óta érvényben lévő szabályrendszer frissítése, ugyanis az azóta eltelt időben rohamos fejlődésen mentek át a kriptopénzek mind befektetési eszközként, mind általánosan elfogadott cserealapként, így az ingatlanként történő adóztatás immár nem felel meg a kor kívánalmainak. Az évek során számos észrevételt és javaslatot kaptak a hatályban lévő szabályokkal kapcsolatban, ezért a lehető legtöbb érdekelt féllel egyeztetnek annak érdekében, hogy kellően támogató irányelvek születhessenek.

“Osztom véleményét azzal kapcsolatban, hogy az adófizetők megérdemlik, hogy tisztán lássanak a virtuális valuták tranzakcióinak adózásával kapcsolatban, ezért az adóhatóság prioritásként kezeli a friss irányelvek kibocsátását.” Többek között a következő témákban fognak az amerikai befektetők “hamarosan” végre világos szabályokat kapni:

  • A költségalap számításának elfogadható módjai
  • A költségalapú hozzárendelés (sajnos nem vagyok biztos a “cost basis assignment” fordításában) elfogadható módjai
  • A forkok (pl. BTC – BCH) adózása
  • A fentieken kívül további témákban

Az IRS (Internal Revenue Service) ennek ellenére tavaly után idén is felhívást tett közzé, amelyben emlékeztette az adófizetőket, hogy nem érdemes elsumákolni az adófizetést, mert akár börtön is lehet a vége. Talán a 2019-ban realizált profit után már sokkal világosabb szabályrendszer szerint fognak tudni az amerikaiak adózni. Az új szabályozás egyúttal más országok törvényhozói számárai is iránymutatást nyúthat.

Jogász kerestetik!

Hazánkban hasonlóan felemás a helyzet, egyelőre nincsen kifejezetten a kriptopénzekre, vagy a digitális vagyontárgyak tranzakcióiból származó bevételekre vonatkozó szabályozás. Többek közt ennek érdekében is kezdte el a Blockchain Magyarország Egyesület az egyeztetést az itthoni iparági szereplőkkel és az állami szféra képviselőivel.

Kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért, közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img