Forbes: Az USA és Kína közti kereskedelmi háború további BTC árfolyamemelkedést hozhat

spot_img

Továbbra is intenzív kereskedelmi háború zajlik a világ vezető szuperhatalma, az Egyesült Államok, és a világ következő vezető szuperhatalma, Kína között. Trump elnök békíthetetlenül mér újabb és újabb csapásokat riválisára, aki természetesen hasonlóan kellemetlen válaszlépéseket tesz.

Elemzők szerint könnyen lehet, hogy a konfliktus következő színtere a kincstári kötvények piaca lesz, ha ez megtörténik, az igencsak jótékony hatással lehet a bitcoin, a litecoin, az ethereum, és az XRP árfolyamára Panos Mourdoukoutas, a Forbes munkatársa szerint.

Ugyanis ha ez bekövetkezik, a kínaiak valóban eladják 1,1 billió dollárnyi amerikai kötvényük egy részét, akkor annak a tőkének új “helyet” kell találni, könnyen lehet, hogy kriptopénzek formájában. Az elemző azt is kiemeli, hogy az arany árfolyama “lapos” volt az utóbbi időben, miközben a vezető kriptopénzek jelentős emelkedésen mentek keresztül, megismétli a digitális arany narratíváját is.

Érdekes módon a szóban forgó kötvények klasszikusan egyfajta tartalék, pontosabban menedék szerepet is elláttak az elmúlt évtizedekben, többek között éppen kereskedelmi háborúk idején fektették tőkéjüket országok ebbe az eszközbe. Ha a két nagyhatalom viszája valóban elhozza a kötvények eladását, akkor konkurens termékek, többek között német, és japán kötvények kerülhetnek szóba.

Ezeknek a megtérülése azonban kedvezőtlenebb, mint az amerikai kötvényeké, így következő opcióként adott természetesen az arany. Az aranynak azonban szintén alacsony a megtérülése, ráadásul szállítási, likviditási és egyéb nehézségeket is felvet. Ezekkel szemben a bitcoin jobb megoldás a befektetésre, hiszen korlátozott darabszáma miatt nem inflálódik, könnyedén mozgatható is.

Mindezek ellenére Ruggero Gramatica, a Yewno CEO-ja szerint kicsi a valószínűsége, hogy a kriptopénzekre essen Kína választása, hiszen ezzel önmaguknak ártanának. A lépés következtében az amerikai dollár értéke csökkenne a yuan-hoz képest, ezáltal a kínai export költségesebbé válna. Arról nem is beszélve, hogy Kína jelenleg kedvezőtlen szabályozások alatt tartja a kriptopénzeket.

A hazai, és a globális kriptopénz-közösség számára külön érdekesség, hogy a nagy múltú, a világ számos pontján mérvadónak számító Forbes címadásában (A China Bond Sell-off Could Send Bitcoin, Ethereum, XRP, And Litecoin To New Highs) már szinte rutinszerűen használja a vezető kriptopénzek neveit, a cikkben sem fűz különösebb magyarázatot – a kötelező kockázati emlékeztetően kívül – a kriptopénzek mibenlétéhez.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img