A tőkeáttételes hitelezés veszélyei

spot_img

Két hete írtunk bemutatót a Binance-re hamarosan megérkező tőkeáttételes kereskedésről. A tőkeáttétel során a kereskedők a számlájukon lévőnél sokkal több pénzzel kereskedhetnek, amire a keretet egy másik féltől felvett kölcsön biztosítja. A Binance esetében ez a “másik fél” valószínűleg a többi felhasználó lesz, akik ha élni kívánnak a lehetőséggel, némi passzív jövedelemre (kamatra) tehetnek majd szert a kölcsönök biztosításáért cserébe.

A kölcsönt felvevők és a hitelezők közötti ügyleteket egy automatizált rendszer felügyeli. Ez biztosítja, hogy a kölcsönvett pénzt kizárólag kereskedésre lehessen felhasználni és ha a kereskedő bukik is az ügyleten, annyi mindenképpen maradjon a számláján, ami fedezi a felvett hitel és a kamatok visszafizetését, valamint a tőzsde jutalékát. A biztonsági rendszerek az esetek 99.99%-ban tökéletesen ellátják a feladatukat. Több ázsiai tőzsde mellett például ilyet alkalmaznak például a Bitfinexnél és a Poloniexnél is. Ez utóbbinál azonban a napokban egy olyan hiba történt, ami miatt az oldalon hiteleket nyújtók számláiról egységesen 16%-ot vont le a tőzsde.

Bár a tervek szerint a Binance-en kezdetben csak a nagyobb forgalmat bonyolító párokon lesz engedélyezve a tőkeáttétel, a későbbiek során valószínűleg bővülni fog majd kínálat, mint például a Poloniexen, ahol több kevésbé ismert altcoin esetében is adott ez a lehetőség. Ezek egyike a CLAMS, ami május végéig egy február óta tartó, folyamatos emelkedésben volt. A CLAMS ára 4 hónappal ezelőtt még $1.4 körül alakult, május végén azonban már $20-nál is többet kértek érte.

Amint a képen is látható, a lufi végül kidurrant, a coin pedig a hosszú növekedést követően nagyjából 2 óra leforgása alatt 78%-ot veszített az értékéből. Vásárlók híján a tőkevédelmet garantáló automata rendszer nem tudta kinek eladni a vesztes pozíciókat, az összeomlás során így mintegy 1800 BTC-nyi hitel ragadt be és vált semmivé. Ez aznapi árfolyamon számolva ~14 millió dollárt, a tőzsdén kihelyezett összes hitel kicsivel több mint 16%-át jelentette.

Bizonyos időszakokban a CLAMS hitelezésével akár 5%-os kamatot is lehetett szerezni

Bár az eset után a Poloniex képviselője úgy nyilatkozott, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy kártalanítsák a hitelezőket és a kereskedőkön behajtsák a kölcsönbe felvett összegeket, a veszteséget addig is egy az egyben a hitelezőkre hárították át. Mivel a Poloniex oldalán a tőkeáttételes kölcsönöket összevonva kezelik, az ügyben azok is érintettek lettek, akik egyébként nem biztosítottak forrásokat a CLAMS kereskedéséhez. Emiatt végül a tőzsde összes hitelezőjének számlaegyenlegét egységesen 16%-kal csökkentették.

Tavaly ugyanígy jártak az OKEx felhasználói is, akiknek 400 millió dollárjuk bánta, miután egy platformon végrehajtott tőkeáttételes ügylet után életbelépett a kockázatmegosztásról szóló szabályozás. Remélhetőleg a Binance-en hamarosan elinduló új szolgáltatás mentes lesz az ezekhez hasonló botrányoktól.

Az OKex a felhasználókra hárította a kár megfizetését

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img