Közeledik a Litecoin felezés, újra idei csúcson az árfolyam

spot_img

Éjjel újabb idei csúcsot ért el a Litecoin árfolyama 130$ környékén. A 2018 december eleji 23 dolláros alj után az új évet 30 körül nyitotta, azóta pedig egy három hetes korrekciót leszámítva folyamatosan emelkedik. Ebben a kis rövid bejegyzésben szót ejtünk a litecoin “felezésről”, és arról, hogy a piac hogyan reagálhat a jeles dátum közeledésére.

A halving jelentése feleződés, jelen esetben azt jelenti, hogy feleződni fog a litecoin bányászati blokk jutalma. Jelenleg blokkonként 25 LTC a hálózat stabilizálását végző bányászok jutalma. Ők egész egyszerűen azért állítanak be számítási kapacitást (hardvert) erre a feladatra, mert anyagi hasznot remélnek belőle. A jelenleg 2019. augusztus 5-ére várható felezéskor a bányászok haszna a felére fog csökkenni.

A litecoinblockhalf visszaszámlálója alapján 55 nap és 17 óra múlva várható a feleződés, melynek hatására az LTC “friss” kínálata csökken, a véges darabszámú digitális eszköz ritkábbá válik. Gyakran hallunk a BTC 2020 májusára várható felezéséről, de épp a szemünk előtt készül lezajlani ugyanez kicsiben.

Nyilván mindenkit az érdekel, hogy hogyan fog ez megmutatkozni az árfolyamokban. Dollár értéket tekintve legutóbb (2015-ben) 8 héttel a felezés előtt tetőzött az LTC árfolyama 9, azaz kilenc dolláron ( :'( ), mely után masszív, 70%-os csökkenés következett. A mai naptól nyolc hét az augusztus 6-a, kedd, tehát pontosan a felezés másnapja. A legutóbbi forgatókönyv szerint az LTC-nek körülbelül a mai napon egy meredek emelkedés után zuhanásba kéne váltania dollár arányosan, mely után hosszú hónapokig oldalazás jöhet.

Talán még a fentieknél is érdekesebb, hogy hogyan viselkedett a felezés előtt-után járó LTC a bitcoinhoz képest:

LTC/BTC árfolyam alakulása a felezések kiemelésével. Kék= Litecoin felezés, Arany = BTC felezés

Az ábra sawchruhteez Tradingview felhasználónak köszönhető. BTC arányosan tehát legutóbb a felezés után 1-2 nappal jártunk a csúcson, majd kettő éven keresztül folyamatosan vesztett az értékéből a bitcoinhoz képest. A képen látható, hogy a kereskedő a zölddel jelölt csatorna tetejéhez várja az LTC/BTC árfolyamot a felezés napjáig. Ez a BTC-nél nagyobb arányú emelkedést feltételez a következő hetekre.

Itt fontos megjegyezni, hogy az LTC/BTC úgy is emelkedhet, ha a BTC megzuhan, miközben az LTC – köszönhetően pont a felezés okozta hypenak – stagnál.

A múlt persze nem garancia semmire, 2015 nagyon más világ volt még a kriptopiacon, mint az idei év. Részletes elemzésért, kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókért, tippekért, közös ötletelésért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img