A bitcoinok 60%-a meg sem mozdult az utóbbi egy évben

spot_img

Az összes eddig létező bitcoinok 60%-a egyáltalán nem mozgott az utóbbi egy évben – írja a TrustNodes. Konkértan ez azt jelenti, hogy kb. 10,5 millió bitcoin pihen tárcákon anélkül, hogy bárki az utóbbi évben bárhová elküldte volna azokat.

A Coinmarketcap adatai szerint a forgalomban lévő bitcoinok száma 17,7 millió. A fenti megállapítás után ezt érdemes átgondolni, mert a valódi forgalom így közelebb lehet a 7 millió btc-hez.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem mozgatják őket? A tulajdonosok motivációját nehéz számokra lefordítani, de valószínű, hogy egyrészt az elveszett hozzáféréseknek, másrészt főleg a HODL jelenségnek tudható be a passzivitás magas foka.

Rhythm, a népszerű twitteres arc például egyből úgy értelmezte a számokat, hogy 10,5 millió btc-t már most, mint az értéktárolás eszközét használják, ami – véleménye szerint, egyenesen előrevetíti a bankszámlák kimúlását.

Mi azért ennél szkeptikusabbak vagyunk és valószínűsítjük, hogy egy megfelelő árfolyamugrás esetén sokan inkább hagyományos pénzben folytatnák tovább az értékeik tárolását.

Azzal is számolnunk kell, hogy egyes adatelemzők becslései alapján a ténylegesen elveszített tárcák száma a teljes készlet kb. 20%-át teszi ki. Vagyis a jövőben piacra kerülő összesen 21 millió darab btc-ből 4 millió már most elveszett, ez a szám pedig egyre csak növekedni fog, vagyis a kínálat még a kiszámítható értéknél is jobban szűkül.

Ha még távolabbra tekintünk vissza a bitinfocharts grafikonján, kiderül, hogy az utóbbi három évben 5 millió bitcoin maradt inaktív. Ezen felül további 2,4 millió bitcoin 2012 januárja óta meg sem mozdult.

/Trustnodes, Bitinfocharts/

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img