Vad kilengéseket okoztak a tőzsdék leállásai?

spot_img

A bitcoin az elmúlt hét napban a $9500-ról indulva kis híján a $14000-et is elérte. A megnövekedett árfolyamokat, volument és érdeklődést a nagyobb váltók leállása követte.

A Binance felhasználó lassulásra és laggra panaszkodtak, de nem is csoda: 24 óra alatt kb. 90%-os emelkedést produkált a tőzsde volumene és rekord mennyiségű, 5 milliárd dolláros kereskedési volument regisztrált június 26-án. A Binance még viszonylag jól bírta a nyomást és állítólag komoly teljesítmény upgradet is kapott a már élesbe állított tőzsde új verziója, a “Binance 2.0” – bár külső szemlélő számára csak a dizájn és a tartalmi változások vehetőek észre. Mindenesetre megvan az okunk a bizakodásra és vélhetően a következő hullámban sem hal le a kriptotőzsde.

A Coinbase már nem volt ilyen felkészült, pont amikor a Bitcoin elérte a tetőpontját, több mint egy órára lehalt a legismertebb váltó. A leállása után nagyjából $1400-at zuhant a bitcoin árfolyama, de abban az órában a piros gyertya kanóca leért $11000-ig is.

A nálunk kevésbé ismertebb, de az USÁ-ban nagyon népszerű Robinhood szintén küszködött a tömeges érdeklődéssel.

Az óriási kilengésekhez nem csak a tőzsdék problémái, de a túlzott tőkeáttétel használata is hozzájárult – legalábbis Michael Moro, a Genesis Global Trading nevű kriptopénzes befektetési társaság alapítója szerint. “A tőkeáttétel megjelenése bármilyen irányú mozgást felerősít, ami drámaian befolyásolja az árat. Persze a bitcoint ismerve nem meglepő a nagy volatilitás, de a jelenlegi mértékű kilengéseket nehezen lehet egészségesnek nevezni.”

A tőkeáttétel hamarosan a Binance minden felhasználója számára elérhetővé válik.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img