Bernie, a delfin és 600 000 000 dollár

spot_img

A 2017-es, és 18-as ICO láz kellemetlen emlékké kezd halványulni a globális kriptopénz közösség fejében, ám ahogy az lenni szokott: a szőnyeg alá söpört problémák előbb, vagy utóbb előmásznak. Ha komoly problémát még nem is okoz, de mindenképp velünk van még a TaTaTu, a Netflix gyilkosnak, legalábbis klónnak szánt projektről mi is beszámoltunk.

 

Johnny Depp is a “Kripto-Netflix” istállójában

A platform ICO-ja 2018 legnagyobbjai közé tartozott, 575 millió dollárt gyűjtöttek, még maga Johnny Depp is a projekt bűvkörébe került. Adrea Iervolina, a TaTaTu ötletgazdája még olyan hirességektől is kapott tőkét, mint Lady Monika Bacardi, az ismert italgyártó dinasztia sarja. Iervolina eddigi filmes karrierje nem túlságosan gazdag eredményekben, a nevéhez fűződik például a Finding Steve McQueen című alkotás, vagy a Bernie The Dolphin.

Az ICO során összegyűjtött tőke az év TOP 5 ICO-ja közé repítette a projektet, bár a sikeresebb helyezettek nagyságrenddel előztek, mint például az EOS 4 milliárd dollárral, vagy a Telegram 1,7 milliárddal.

Most azért került ismét a figyelem középpontjába, legalábbis érdekessé a projekt, mert noha a kriptopénz, és blokklánc közösség berkeiből indultak, most azonban az alapító saját bevallásából megtudhattuk: nem kripto projektként határozzuk meg önmagukat, “csupán” van egy blokklánc eleme a rendszerüknek.

Ez azért meglepő, mert az indulás idején a saját, Ethereum alapú tokenjüknek még nagy jelentőséget tulajdonítottak, tokent gyűjthettek az eredeti tervek szerint a felhasználók, különböző use-case-eket is kitaláltak hozzá.

A TaTaTu egyik, neve elhallgatását kérő alkalmazottja szerint a White Paperben összefoglalt, sokszor “idealista” elképzelések közül szinte semmi sem valósult meg, a projekt egyik társalapítója pedig egyenesen úgy fogalmazott, hogy Iervolina félrevezette a befektetőket, hiszen egy decentralizált rendszer mellett tették le voksukat, ehhez képest a blokklánc kis jelentőségű eleme csupán az egész projektnek.

A producer karrierje mindezek ellenére szépen halad előre, nemrég Johnny Depp-el fejezett be egy filmet, Selena Gomez-el pedig megállapodott egy másikról.

Az eset rávilágít arra, hogy még ha nem is direkt csalás egy ICO célja, akkor is gyökeresen másképp alakulhat egy projekt sorsa, mint ahogy azt az induláskor az alapítók elképzelték. A TaTaTu decentralizált videostreaming rendszerként indult, ebből lett egy videostreaming oldal “közösségi média” vonatkozásokkal.

Ettől még persze lehet sikeres – bár a tokennel való kereskedés néhány rövidke hónapnyi aktivitás után jelentősen visszaesett – de a kriptopénzek, és a blokklánc ipar rajongói számára mindenképp csalódás.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img