Vitalik Buterin: nem esett messze az яблоко a fájától

spot_img

A napokban Dmitry Buterinnel, az Ethereum alapító Vitalik Buterin édesapjával készült egy érdekes interjú, amiből megtudhattuk, hogy a család múltja miként játszhatott döntő szerepet a decentralizáltság fontosságát zászlajára tűző ETH létrejöttében.


Vitalik és Dmitry Buterin

A jelenleg 46. életévét betöltő Dmitry Csecsenföldről származik, ami az elmúlt évtizedek során már többször is megpróbálta függetleníteni magát az orosz föderációtól. A terület vitatott jogállása már több lokális háborúhoz és számtalan lakosság elleni atrocitáshoz is vezetett, amiknek emléke mély nyomot hagytak Vitalik édesapján.

Bár a család Vitalik 6 éves korában Kanadába költözött, Dmitry sokat mesélt fiának arról, hogy a papíron látszólag jól működő szocializmus a hétköznapokban korántsem olyan tökéletes és hogy az erősen centralizáltan működő és az emberek helyett mindent eldöntő állam mennyire megkeserítheti és ellehetetleníteni a hétköznapokat.

“Egyszer hónapokig nem lehetett fogkefét kapni, mert a szállítmányt véletlenül Vlagyivosztokba küldték.”

Az egyébként vállalkozóként és szoftverfejlesztőként dolgozó idősebb Buterin a fiát is arra tanította, hogy az a saját útját járja és támogatta őt, amikor Vitalik az egyetemi tanulmányait megszakítva úgy döntött, hogy teljes idejét az Ethereum fejlesztésének szenteli.

“Az élethosszig tartó tanulásban hiszek, de ehhez nem feltétlen van szükség valamilyen jó nevű intézményre. Ha ezeket elvégzed, lehet egy jó állásod és talán Vitalik is érzett magán egyfajta társadalmi nyomást  hogy a “hagyományos” utat válassza, de végül ő maga, egyedül döntött az Ethereum mellett.”

“Úgy gondolom, hogy Vitalik sokat tanult az elmúlt évek során. Megtapasztalta, hogy bár sokan dolgoznak az Ethereumon, de ez nem egy egységes világ, amit mindenki rózsaszínben lát. A sok embert sokféle dolog motiválhatja és ezt neki is tudnia kell kezelnie. Korábban csak a matematika és a kriptográfia nyelvét értette, mostanra viszont már jó emberismerővé is vált.”

Amikor az Ethereumról kérdezték, Dmitry azzal kezdte, hogy természetesen nagyon elfogult a témával kapcsolatban, de szerinte az idei év végére és a jövő év elejére végre beérhetnek az elmúlt  5 év fejlesztési munkálatai és hamarosan mindenki meg fogja érteni az Ethereumban rejlő lehetőségeket.

Vághatjuk a centit? Fél év múlva érkezhet az Ethereum 2.0

“A különböző technológiákkal kapcsolatban nagyon sok az ígérgetés, de ezek mit sem érnek addig, amíg a gyakorlatban be nem bizonyosodott a hatékonyságuk. A Bitcoin már egy harcban edződött hálózat, amit 10 éve próbálnak meg feltörni, sikertelenül.

Az Ethereum 5 éve létezik és nagyon sok nehézséggel kellett szembenéznie, de a túlterheléses támadások és a DAO hack ellenére még mindig itt vagyunk. Míg mások az első komoly akadállyal szembesülve feladnak mindent, a mi közösségünkben rengetegetegen dolgoznak azon, hogy sikerre vigyék ezt az egészet.”

A videó utolsó 10 percében a spiritualitásról, a pszihedelikus drogokról és a ketaminról is szó esett. Az interjú ezen részéről hamarosan induló testvéroldalunkon, a Sámán Akadémián olvashattok majd összefoglalót.

Ha forintért szeretnél Ethereumot vásárolni, látogass el a Coinmixed oldalára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img