Aki bújt, aki nem: Kínában terjed az arcfelismeréssel történő fizetés

spot_img

A Twitteren futottam bele véletlenül az alábbi videóba, amiben valaki egy látszólag teljesen hétköznapi üzletben, egy arcfelismerő berendezéssel ellátott pénztárgép segítségével fizette ki a megvásárolt árucikkeit.

Miután kicsit jobban utána néztem a dolognak kiderült, hogy egyáltalán nem egy egyedi esetről, vagy kisérletről volt szó. Az országban egyre több olyan bolt található, ahová már belépni is csak úgy lehet, ha az ajtónál található szkenner azonosítja a vásárlót és engedélyt ad erre.

Ezeken a helyeken a fizetés is hasonló technológiával történik, a videóban például a riporter az üdítő vételárát a felmutatott hüvelykujjával egyenlítette ki. A technológiát ehhez olyan kínai óriásvállalatok fejlesztették ki, mint a helyi Googlenak és Facebooknak számító Baidu és Tencent. Ennek tudatában talán az sem meglepő, hogy ha visszatérünk egy ilyen üzletbe, az emlékezni fog arra, hogy korábban mit vásároltunk és ismét ajánlani fogja számunkra kedvenc termékeinket.

A felvételen a pekingi egyetem egyik professzora emelte ki, hogy az országban egyre népszerűbbé válnak ezek a megoldások, mert az emberek sok mindent intézhetnek el anélkül, hogy igazolványt vagy akár a telefonjukat magukkal kellene hordaniuk. Kínában ettől függetlenül a mobilfizetés továbbra is hatalmas üzlet. A két legfőbb szolgáltató, az AliPay és a WechatPay rendszere a Világbank statisztikái szerint az elmúlt évben mintegy 20 000 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le, ami másfélszerese Kína GDP-jének.

A videóban a gyakorlatban is bemutatják a WeChat használatát, amin keresztül szó szerint bármit el tudnak intézni a kínai emberek. Egy olyan komplexebb ügy, mint például egy hitel felvétele akár egy gombnyomással is elintézhető, a rendelkezésre álló adatok alapján ugyanis az app azonnal kiszámolja a hitelképességünket és akár rögtön át is utalja számlánkra a pénzt. Az ehhez hasonló szolgáltatások miatt, hamarosan a helyi bankok is válaszút elé kerülhetnek, hogy vagy haladnak a korral és valamilyen versenyképes szolgáltatással őrzik majd meg ügyfeleiket, vagy csődbe mennek.

Jövőre a kínai bankok jutalékokból származó bevételei akár 50%-kal is csökkenhetnek a mobilalkalmazások térnyerése miatt.

Visszatérve az arcfelismerésre, ezt természetesen nemcsak kényelmi szolgáltatásokra, hanem más célokra is felhasználják. Példaként az utcai bűnözés és zsebtolvajok elleni fellépést hozták fel, ami a milliónyi kamera telepítése után egyre inkább visszaszorulóban van.

“Szencsen Kína és a világ egyik legbiztonságosabb városa lett. Ez a megfigyelő rendszer egyeseket talán megijeszt és egy rendőrállamra emlékeztet. de aki semmi rosszat nem tesz, annak nincs félnivalója.”

Mit gondolsz a biometrikus azonosítás elterjedéséről?

Eredmény

Betöltés ... Betöltés ...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img