Amikor nekifutásból hasbarúg a kripto

spot_img

Szerkesztőségi irányelveinktől eltérően egy személyes történet következik, mindannyiunk okulására, egyben terápiás céllal számomra.

Avagy mese arról, miként mehetsz majdnem teljesen tönkre a kriptopénzeknek hála.

2017 végén felfedeztem egy pár hónapja indult projektet, az akkor – és azóta is – súlyos gyermekbetegségektől szenvedő Musicoin modellje elvarázsolt, boldogan olvastam egyre többet és többet a zeneipar reformjáról, arról, hogy teszi szabadabbá, élhetőbbé, és igazságosabbá a blokklánc a minannyiunk számára kedves zenét.

Bizony, ezzel a nagy ambícióval indította Isaac Mao, egy jól ismer kínai blogger, és vállalkozó a platformot, melynek célja, hogy a blokklánc segítségével közvetlen kapcsolatot teremtsen zenészek és zenekedvelők között, kiiktatva a sokak által egyenesen élősködőknek tartott producereket, és stúdiókat.

Amikor egy kriptovalutából zene lesz, azzal mindenki jól jár

Az álom eleinte úgy tűnt valóra válhat, már az első hónapokban több ezer zenész csatlakozott, mára elértek bő tizenötezer alkotót, és közel ötvenezer regisztrált felhasználót.

Semmi kétségem sem volt afelől, hogy remek befektetési lehetőségről van szó, bő egy éven keresztül havi száz, és háromszázezer forint közötti összegért vettem MC-t a Bittrex-en, a meglévő bányagépemet ZCash-ről átállítottam MC-re, fél évvel ezelőtt egy második, jóval komolyabb bányagépet is vettem, szintén MC bányászat céljával.

Már az első hónapokban is furcsa volt azonban, hogy csupán két tőzsde, a már említett Bittrex, és a Cryptopia listázza a coint, de nem tulajdonítottam ennek túl nagy jelentőséget, gondoltam lesz ebből majd több is. A projekt dinamikusnak csak jóindulattal nevezhető növekedése sem aggasztott különösebben, abban hittem, hogy jó munkához idő kell, be fog ez indulni.

tl:dr Az online zeneipar evolúciója

Majd megjelent 2019 első felében a saját applikációjuk, mely nem csak nekem, de szinte mindenkinek csalódást okozott, összecsapottnak, és alig működőképesnek bizonyult. Még ez sem gyújtotta fel a piros lámpát a fejemben, vakon hittem az igazamban.

Bár heti rendszerességgel posztoltnak mind a mai napig a Facebook oldalukra, sőt, még egy-egy közepesen ismert zenész is megjelent a projekt körül, a kezdeti lendület mégis egyre lassabb, egyre nehézkesebb fejlődésbe csapott át. Időközben a Cryptopia csődbe jutott, így már csak a Bittrex maradt, mint az MC árát meghatározó, pontosabban az árának kialakulását lehetővé tevő felület.

Ma reggel viszont arra ébredtem, hogy a Bittrex bejelentette: két hét múlva leveszi kínálatából a musicoin-t.

Az MC ára alig néhány óra alatt több mint 60%-ot esett. Több millió, jelen állás szerint teljesen értéktelen coin maradt a nyakamon. Egészen hihetetlen, de jelenleg még csak nem is arról van szó, hogy elszállt a befektetésem, de a közeljövőben eladni sem fogom tudni, hiszen nem lesz hol.

Persze a panic sell, mint opció számomra is adott, mégsem teszem meg. A remény hal meg utoljára, kitartok, kivárok, a bányagépeket sem állítom le, lesz, ami lesz. A tanulságot pedig mindenki vonja le maga.

Crypto shit as usual. Azért egy szelet kenyeret remélem kapok majd az olvasóktól, ha még rosszabbra fordulna a helyzet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img