Kínai bíróság: A bitcoin virtuális vagyontárgy, törvényi védelem illeti

spot_img

Tegnap Kínában fontos, bitcoin témájú per záródott, mely eredményeképp a bíróság kimondta, hogy a BTC virtuális vagyontárgy, a Kínai Népköztársaság törvényei értelmében nem csak törvényes a tartása, de a magántulajdont törvényi védelem is illeti. Az esetről először a kínai Beijing News számolt be, majd felkapta a kínai twitter is:

Az eset dióhéjban a következő volt: Emberünk a 2013-as piaci csúcs során 2,675 darab bitcoint vásárol a TaoBao online felületén, majd 4 évig nem foglalkozik vele. A TaoBao a kínai Ebay, elképesztő forgalommal és elképesztő mennyiségű megvásárolható szir-szarral. Érdemes ránézni az oldalra, a nagyvárosi kínaiak a fél életüket ennek böngészésével töltik.

Közel egymillió forintnak megfelelő jüant költött a felperes a bitcoin megvásárlására, de azzal már nem foglalkozott, hogy el is kérje őket, és mondjuk magának tároljon. Ennyiből már sejteni lehet, hogy a történet nem happy enddel zárul: A 2017-es bika piac során eszébe jutott a 4 évvel korábbi vásárlása, felkereste az eladó online boltját, aki addigra már rég lehúzta a rolót. Erről persze emberünket nem tájékoztatta, a bitcoinok (ha voltak egyáltalán valaha) eltűntek, a vásárló pedig 11 000$ veszteséget szenvedett el, mely értékben kártérítést várt a TaoBao-tól és az eladótól. A bíróság nem adott neki igazat, több okból sem volt bizonyítható, hogy kié volt a bolt, vagy hogy a TaoBao hibás lenne.

A fontos az egész történetben az, és ezt a mai napon valószínűleg száz helyről halljuk majd ömleni, hogy a Hangzhou-i Digitális Bíróság kimondta, hogy a Kínai Népköztársaság törvényei értelmében legális volt, és most is legális a bitcoin tartása, mert “…a vagyontárgyak tulajdonságaival bír. Értékes, véges, eladható. Ezért az általános polgári jog értelmében digitális vagyontárgyként való elismerése szükséges. A virtuális vagyontárgyak a kínai törvények általi jogi védettséget élveznek.”

Mindezt annak ellenére határozták, hogy Kínában a kriptopénzek kereskedelme és bányászata változatlanul illegális. Az, hogy egy állami bíróság fekete-fehéren kimondta, hogy a tartás legális, nagy jelentőséggel bír a világ egyik legfontosabb kriptopénz piacán. Ma reggelre ráadásul a kínai jegybank (People’s Bank of China) megerősítette, hogy “a bitcoin valóban virtuális vagyontárgy, de nem fiat pénz.”  ¯\_(ツ)_/¯

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img