Az alacsony hashrate miatt támadás áldozata lehet az Ethereum

spot_img

Az Ethereum hashrate-e nagyjából 42%-kal zuhant a történelmi csúcsához képest. 2018 augusztusában 295 000 GH/s -al bányászták az ethert, amíg ez a mutató ma 176 000 GH/s -en áll.

A Bitcoin szintén tavaly augusztusban hozta az egy ideig legmagasabb hashrate-et, de azóta sikerült túllőnie rajta, mégpedig 22%-kal. A Bitcoinon kívül 2019-ben csak egyetlen kriptopénz tudta megdönteni saját hashrate rekordját – a Litecoin.

Ethereum hashrate, etherscan.io

A BCH, a BSV és az ETH is egyelőre messze elmaradnak hashrate rekordjuktól. Amellett, hogy a hashrate értékei általában a hozamra és az érdeklődésre is reflektálnak, a túl alacsony hashrate a hálózatok támadásokkal szembeni kitettségét is jelentősen növelik.

Ma nagyjából 850 000 dollárba kerül egy 1 óráig tartó 51%-os támadást lefolytatni a Bitcoin hálózat ellen. Az Ethereum láncon ugyanez már csak 100 000 dollárba kerül. A nagyobb PoW coinok közül legkönnyebben a Bitcoin SV támadható, mindössze 11 000 dollárért egy órán keresztül felforgathatjuk a tranzakciókat. Ezek a számok nem olyan nagyok, hogy egy jól szervezett hekkercsoport, egy cég, vagy egy állam ne tudná teljesen átvenni a kontrollt a hálózatok felett.

Az 51%-os támadások teoretikus költsége aktuális hashrate melett, 1 órára: https://www.crypto51.app/

Buterin: miért fontos az ether ára?

/longhash/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img