Mi az a Lightning Network?

spot_img

Korábban is írtunk már a Bitcoin fontos fejlesztéséről, a tranzakciók sebességét lényegesen megnövelni hivatott Lightning Network működésével azonban most mélyebben is foglalkozunk. Amióta létezik a Bitcoin rendszere, sok kritika éri az úgynevezett skálázhatósági problémái kapcsán, ez egész egyszerűen az időegység alatt végbemenő tranzakciók számát jelenti.

Nem mindegy ugyanis, hogy mi az “áteresztő képessége” egy fizetési rendszernek, hiszen ahhoz, hogy valóban a mainstream gazdaság része legyen, mindennapi fizetőeszközzé váljon akár a bitcoin, akár bármely más kriptopénz, elengedhetetlen a tömeges tranzakaciók gyors, és zavartalan, egyidejű lebonyolításának képessége.

Ennek érzékeléséhez elég, ha összevetjük a Visa másodpercenkénti tranzakciószámát a Bitcoin ugyanezen értékével:

  • Visa: 24 000
  • Bitcoin: 7

De mennyi az elméleti maximum?

  • Visa: 50 000
  • Bitcoin: 27

A problémára az évek során számos megoldási javaslat született, mind közül kiemelkedik a már sikeresen tesztelt Lightning Network. A Cointelegraph remek cikke érzékletes példával szemlélteti, hogy milyen nehézségekbe ütközik ma egy-egy tranzakció a Bitcoin rendszerében, és milyen megoldást nyújthat erre a Lightning Network.

Valamikor a távoli múltban az úgynevezett telegram volt a telekommunikáció leghatékonyabb eszköze, el kellett mennünk a postára, kitölteni egy űrlapot, a levelünk karakterszámával egyenes arányban fizetni egy bizonyos összeget, ezt eljuttatták a címzetthez legközelebbi postahivatalhoz a telegram segítségével, ott elkészült az átirat, amit a postás elvitt a feleségünknek, megtudhatta, hogy bizony válunk.

Számos ember részvételére volt szükség a kommunikációhoz, ami ráadásul költséges is volt. Az analógiában a telegram maga a blokklánc, a Lightning Network pedig a “gyorstárcsázás” lehetőségét teremti meg, csak megnyomunk egyetlen egy gombot, és máris csörög a telefon valahol a világban.

Az elképzelés központi gondolata az, hogy nem kell minden egyes tranzakciónak átmennie a blokkláncon.

Ha úgy tetszik egy extra “réteget” helyez a blokkláncra a Lightning Network, mely közvetlen, direkt kapcsolatot tesz lehetővé a felhasználók között.

De hogyan?

A rendszert gyakran illetik az “Off-Chain” jelzővel, nem véletlenül, hiszen ahogy említettük, nem feltétlenül szükséges, hogy minden egyes trazakció felkerüljön a blokkláncra. A koncepció megértéséhez lássunk egy egyszerű példát:

Tegyük fel, hogy Ágoston minden reggel azzal kezdi a napját, hogy vesz egy kávét, ha minden alkalommal a Bitcoin blokkláncon keresztül tenné meg ezt a tranzakciót, akkor az nem csupán lassú, de még költséges is lenne a vásárolt termék “jelentőségéhez”, és árához képest.

Ehelyett direkt fizetési csatornát állíthat fel a kedvenc kávézója, és saját maga között.

Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, egy úgynezett multi-signature address-re, magyarul talán többszörös aláírású címre helyez el mind Ágoston, mind a kávézó egy bizonyos mennyiségű bitcoint, mely lehet akár nulla is. A példánál maradva Ágoston elhelyez a “közös” címre 0,005 BTC-t, a kávézó pedig 0 BTC-t.

A két fél felállít egy közös mérleget, melyen tisztán látszik, hogy ki, és pontosan mennyi BTC-t helyezett el, ha úgy tetszik “letét” gyanánt.

A többszörös aláírású címet úgy is felfoghatjuk, mint egy széf, amit csak akkor – és csak úgy – lehet kinyitni, ha mindkét fél hozzájárulását adja. A mérleg pedig azt határozza meg, hogy kinek, és pontosan mennyi BTC jár, a kiindulási esetnél maradva jelenleg 0,005 BTC jár Ágostonnak, és 0 BTC a kávézónak.

A fizetési csatorna megnyitása a blokkláncra kerül, ezzel érjük el a transzparenciát, igazoljuk a letéteket.

Megnyílt a csatorna, tegyük fel, hogy egy kávé 0,001 BTC-be kerül, Ágoston minden reggel megrendelheti a kávéját, minden alakalomma úgy fizet, hogy a mérlegen megtörténik a megfelelő módosítás: a kávé árát levonja a saját összegéből, és átírja a másik fél, azaz a kávézó összegéhez.

Egy kávé vásárlása után Ágostonnak 0,004 BTC-je van, a kávézónak pedig 0,001, ezt kell látnunk a mérlegen.

Mindkét fél aláírja a módosított mérleget a privát kulcsával, majd mindketten eltesznek belőle egy-egy példányt, de ezen kívül semmit sem tesznek vele. Szinte korlátlanul történhetnek tranzakciók a fizetési csatornán keresztül, persze csak addig, míg Ágostonnak van rendelkezésre álló egyenlege.

A csatornát bármelyik fél, bármikor lezárhatja, annyit kell csupán tennie, hogy elküldi a hálózatnak azért, hogy átmenjen a blokkláncon, a bányászok hitelesítik az aláírásokat, ha minden rendben van, akkor felszabadítják a “széfben” elhelyezet összeget, mindenki annyit kap, amennyit a közösen aláírt, tehát elfogadott mérleg szerint kapnia kell.

Miért jó mindez?

Mert tehermentesíti a blokkláncot, hiszen csak két tranzakciónak kell átmennie:

  • egy, ami megnyitja,
  • egy ami zárja

a fizetési csatornát. Ezeken kívül minden egyes tranzakció a két fél között a blokkláncon “kívül” történik. Ráadásul biztonságos is, hiszen a rendszer gondoskodik arról, hogy csak a legutóbbi, közösen aláírt mérleg szerinti kifizetések történhessenek meg. Egyik fél sem élhet vissza a rendszerrel, egyik fél sem ejtheti “túszul” a csatornában lévő összeget.

Azért a csatornát megnyitó tranzakciót mindig meg kell várni…

Nem, nem feltétlenül kell, ez a Lightning Network másik nagy értéke. Nem feltétlenül kell új fizetési csatornát nyitnunk mindenkivel, akinek bitcoint kívánunk küldeni. Tegyük fel, hogy Klára is szeretne venni egy kávét. A rendszerben ahelyett, hogy közte, és a kávézó között megnyitnánk egy újabb csatornát, használhatjuk azt a csatornát is, ami Ágoston, és Klára között már korábban megszületett.

Így Klárától a kávézóig Ágostonon keresztül jut el az a bizonyos 0,001 BTC, amibe egy minőségi olasz kávé kerül.

Ennek természetesen előfeltétele, hogy Ágoston, és Klára között már történt tranzakció, már felállt egy fizetési csatorna. A Lightning Network lényege, hogy a hálózat mindig megpróbálja megtalálni a lehető legrövidebb utat két felhasználó között. A másik, szintén elengedhetetlen – és nem mindig életszerű – feltétel az, hogy a közvetítő feleknél rendelkezésre álljon a szükséges összeg.

Ha minden jól megy, akkor ez a rendszer segíti majd a bitcoint – vagy valamelyik másik kriptopénzt – abban, hogy a nap végi bevásárlást, vagy a kávézást segítségével oldjuk meg, hiszen akár másodpercenként egymillió tranzakciót is lehetővé tesz.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img