MrCoin podcast: újabb mamut a bányászok között, állami kriptopénz és Mastercard wallet

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeli vendége volt Raskó László, a MrCoin.eu stratégiai menedzsere. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

(Ha inkább meghallgatnád az adást, klikkelj a lejátszásra.)

Milyen érdekességek történtek mostanában a piacokon?

A múlt héten közel 12 000 dollárig emelkedett a bitcoin ára, mi pedig összevetettük ezt a kínai jüan és a dollár árfolyamának alakulásával. Úgy tűnik, hogy amikor a jüant múlt hét hétfőn leértékelték, tehát engedték, hogy az árfolyama meghaladja a 7 dollárt, akkor nagyon sokat erősödött a bitcoin. A kínaiak bitcoinba menekíthették a pénzüket az USA-val folytatott kereskedelmi háború miatt és valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy a bitcoin piaci részesedése 70% fölé emelkedett, vagyis a BTC most önmagában sokkal többet ér, mint az összes többi kriptopénz együttvéve.

Hosszú hetek óta azt látjuk, hogy a bitcoin még valahogy tartja magát, vagy egy kicsit talán emelkedik is, de az összes többi kriptót széjjel gyalázzák és folyamatosan esnek. Ez mitől lehet?

Raskó László

Egyre inkább erősödik az a nézet, hogy a bitcoin a digitális arany, egy menekülő deviza és nagyon sokan, akik most hallanak először a kriptopénzekről ezt veszik meg elsőként, ebbe fektetnek bele és egyébként is ehhez lehet a legkönnyebben hozzájutni. Az altoknál mintha sokkal kevesebb lenne a hír, a fejlesztés és az újdonság, de a háttérben azért ott is megy a munka és szerintünk csak idő kérdése, hogy valamelyik alt ismét egy nagy menetelésbe kezdjen. Persze azt nehéz megmondani, hogy éppen melyik lesz az.

És mi a helyzet a kínaiak saját kriptopénzével?

A kínai nemzeti bank a múlt héten jelentette be, hogy az ország digitális valutája készen áll a kibocsátásra. Ez egyfajta kriptopénz lesz, de nem decentralizált, mint például a bitcon, hanem a kínai központi bank fogja felügyelni. A kibocsátás dátumát még nem jelentették be, de ez igazából már csak törvényhozói döntésére vár.

A digitális jüant 5 évvel ezelőtt kezdték el fejleszteni és egy kétszintű bankrendszerben tervezik bevezetni, vagyis a kriptovalutát a jegybank hozza majd létre és adja át a kereskedelmi bankoknak, akiktől eljuthat majd a hétköznapi emberekhez is. Ennek az lehet a célja, hogy a jegybank “motiválja” a kereskedelmi bankokat arra, hogy elkezdjék használni ezt a kriptopénzt.

Hát igen, a kínai jegybank jól tud motiválni. Valószínűleg hamar át tudják majd nyomni ezt a rendszeren. Az indulásról pedig egyre több hírek érkezik hozzánk.

Igen és ez a Facebook Libra bejelentésével lehet kapcsolatban.

MrCoin podcast: Kína és a kriptopénzek

És nem véletlen, hogy a Mastercard sem akar kimaradni ebből a buliból.

A Mastercard egy egész blokklánc szakértő csapatot toboroz, amivel az álláshirdetésük alapján egy kriptopénztárcát szeretnének kifejleszteni. A munkaköri leírás is igen kedvező színben tünteti fel az egész iparágat és olyan megfogalmazások vannak benne, hogy:

“Elég bátor vagy-e szembenézni a disztruptív erőkkel és ezt a saját előnyödre fordítva, a fizetési megoldások és a kriptovaluták metszéspontjában dolgozni?”

Részletekről egyelőre még nem lehet tudni, de lehetséges, hogy ezt majd valamilyen formában összekötik a bankkártyákkal is és akkor nagyon egyszerű lesz majd kriptopénzzel vásárolni.

De a Mastercard benne van a Libra szövetségben is. Ez vajon azzal lehet kapcsolatos?

Talán összefügg a kettő. A Libra jövőre fog elindulni és ha most veszik fel az embereket, akkor lehet hogy már arra próbálnak felkészülni és nekik is lesz egy saját fejlesztésű tárcájuk a Librához. De az is lehet, hogy a Mastercard a Facebookkal versengve fog majd valamit létrehozni.

Van még valamilyen érdekesség, amit ki tudnál emelni?

2016 óta a kanadai Quebec-ben van egy olyan kezdeményezés (Hydro Quebec), hogy azok a vállalkozások, akik ide telepítik a saját adatközpontjaikat, kedvezménnyel kaphatják meg az ezek üzemeltetéséhez szükséges elektromos áramot. A város környéke tele van vízerőművekkel, ami gyakorlatilag végtelen mennyiségű megújuló energiát biztosít a számukra.

Elsősorban olyan nagy cégeket szerettek volna ezzel megnyerni, mint a Facebook, az Amazon és a Microsoft, de közülük végül senki sem élt ezzel az ajánlattal, viszont sok kriptobányász jelentkezett be erre a programra. Közöttük volt a Blockstream is, ami a világon az egyik legnagyobb Bitcoinnal foglalkozó cég. Ők most jelentették be, hogy itt hoztak létre két hatalmas bányásztelepet, ami mintegy 300 megawattnyi energiát nyel el. Összehasonlításképpen a paksi erőmű egyik blokkja 500 megawattnyi energiát termel.

A Blockstream pedig mindezt nagyon olcsó és megújuló energiaforrásokból képes beszerezni, 8-9 Ft / Kilowattórás áron, ami világviszonylatban is igen kedvező, körülbelül a negyede a hazai áraknak. A cég ezzel jelenleg a teljes Bitcoin bányászati kapacitás 7.5%-át birtokolja, de ez egy nagyvállalati bányászati tevékenység, amiben több cég rendelkezik részesedéssel. Az egyik legnagyobb ügyfelük például a LinkedIn alapítója.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu képviselői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img