Tőled már loptak el kriptopénzt? 

spot_img

Megint rossz PR-t kapott a kripto: a BBC újságírójának pénzét lenyúlták a szoftveres tárcájáról, aminek élményét megírta a BBC Business hasábjaira.

Monty Munford, aki egy évtizede tech újságíró, 2017 év közepén vásárolt először kriptopénzeket, amikor a hájp szép lassan növekedett és egyre több helyről és egyre több embertől lehetett hallani a kriptopénzekről.

A bitcoin mellett ethereumot is vásárolt egy váltón, amiről úgy gondolta, hogy másolhatja a bitcoin növekedését, de különösebb reményeket nem fűzött a dologhoz és óvatos maradt.

Ezeket aztán – barátai rábeszélésére, elhelyezte egy MyEtherWallet szoftveres tárcán. A privát kulcsot és a visszaállító szavakat pedig egy Gmail-es vázlatban tárolta. Kitalálhattad, ez lett a veszte.

Amikor az ethereum árfolyama szép növekedésbe kezdett, Munford már egy jó kis összeget, nagyjából 25,000 angol fontot gondolhatott magáénak – amíg ki nem derült, hogy tárcájáról mindent elloptak.

Munford ekkor fedezte fel, hogy pénzére nem vonatkozik semmilyen betétbiztosítás és nincs olyan, aki meg tudná fordítani a kimenő tranzakciókat.

A Binance nem tudott ill. nem akart segíteni a pórul járt újságírón, amíg az feljelentést nem tett. A feljelentés megtörtént, azonban fél évig nem történt előrelépés az ügyben. Erre Munford egy amerikai fejvadászcéget bízott meg, hogy kerítse elő az elkövetőt. Ők mindössze azt tudták kideríteni, hogy egy Binance-hez kapcsolódó tárcára került a pénz és onnan még négyfelé küldte szét a pénzt a csaló.

A rendőrségnek átadott információkkal már kopogtathattak a Binance-nél, akiknél azonban nem voltak személyes adatok. Az IP cím egy holland szolgáltatóhoz vezetett, akinél szintén nem voltak a címhez kapcsolható személyes adatok. Itt el is akadt a nyomozás és az elkövető személyazonossága valószínűleg sosem fog a felszínre kerülni.

Nem ő volt az egyetlen, akitől ilyen módon loptak el ethereumot: e cikk íróját is egyszer megfosztották nagyjából 75 dollárnyi ethertől, amikor egy tőzsdéről szerettem volna kiutalni. Valószínűleg egy copy-paste malware okozta a koránt sem nagy mennyiségű lopást: a bemásolt cím helyes volt, azt azonban útközben eltérítették és egy másik számlára került a pénz. Mikor megnéztem a fogadó cím explorer linkjét és azon belül is a felháborodottt hangnem írt kommenteket, tudatosítottam, hogy több tucatnyi ember járt hozzám hasonló módon. Persze az én veszteségem nem indokolta a feljelentést, egy teljes formázás és rendszer újratlelepítés után újra biztonságban éreztem a tárcáimat.

Tőled már loptak el kriptopénzt?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img