A Libra is inspirálta Kína nemzeti digitális pénzének fejlesztését

spot_img

Ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk, a kínai “nép bankja”, vagyis a People’s Bank of China (PBoC) már kis híján készen áll saját digitális valutájával, egyre közelebb kerülünk az induláshoz. Úgynevezett Central Bank Digital Currency (CBDC) készül, nem ez az első, előreláthatólag nem is az utolsó alkalom, hogy egy ország saját kriptopénzzel álljon elő.

A friss hír szerint azonban a Libra is szerepet játszott a munkában, hiszen bár a kínaiak már 2015 óta foglalkoznak a kérdéssel, a piacvezető közösségi oldal kriptopénzének híre hatott az illetékesekre, méghozzá “inspirációt” adott. Sőt, ahogy arról az állami China.org.cn beszámol, nem csupán inspirációt nyertek a Libra megjelensének híréből, de még az alapmodell “újragondolása” is felmerült a hír kapcsán.

Helyi szakértők azt is hozzátették, hogy ha minden jól megy, akkor a kínai CBDC még előbb is elindulhat, mint a Libra.

A pénzügyi technológiákért, és IT biztonságért felelős állami szervezet vezetője, Yang Dong egy másik lapnak, a China Daily-nek nyilatkozva azt is elmondta, hogy a Libra abban hathat a CBDC-re, hogy “nyitottabb” legyen a modell, vagyis több nem állami szervezet, és cég is szerepet kaphasson. Annak kapcsán, hogy pontosan miben kaphatnak szerepet a nem állami szereplők, csak annyit mondott, hogy maga a kibocsátás, és a fejlesztés került szóba.

A kínai központi bank digitális pénze indulásra kész

De miben más a Libra, és a tervezett kínai CBDC?

Libra

  • Mögöttes értékként “számos” valós eszköz áll majd, például nemzeti valuták
  • Az alapítók, és együttműködők 27 nagyvállalat, köztük a Visa, és a MasterCard
  • A 2020-as – tervezett – indulásig 100 partnert kívánnak bevonni

Kínai CBDC

  • A központi bank irányítása alatt áll
  • A lakosság kereskedelmi szervezeteknél (bankok) válthatja
  • A PBoC tartalékai állnak mögötte fedezetként

A kínai pénzügyi szakma képviselői úgy tűnik csak homályos megfogalmazásokkal szerenek operálni, a CBDC előnyei, és megteremtett értékei kapcsán például Shao Fujun, a kínai UnionPay első embere annyit mondott, hogy “a pénzt útja” követhetővé válik a gazdasági tevékenységek során, illetve “segíti” a monetáris politika alakítását.

Mi mindenesetre nyomon követjük a kínai CBCD életét, addig is arra kérünk, hogy mondd el a véleményed egy komment formájában!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img