Bitstamp ismertető

spot_img

Két szlovén Bitcoin megszállott 2011-ben 1000 euró és két laptop segítségével hozta létre a Bitstamp-et, amit ma már sokan a kriptopiac legmegbízhatóbb tőzsdéjeként tartanak számon.

“Számítógép alkatrészek árusításával foglalkoztam, egy nap pedig valaki összerakatott velem egy olyan gépet, amibe a legócskább processzor és szinte semennyi ram mellé, a legjobb videókártyákat kérte. Megkérdeztem tőle, hogy mire kell neki ez cucc, ő pedig elkezdett mesélni nekem a kriptopénzbányászatról. Így találkoztunk Damijannal.” – mesélte Nejc Kodric, a Bitstamp egyik alapítója.

“Akkoriban az európaiak számára elég körülményes volt a bitcoin vásárlás, mert az egyetlen normálisabb tőzsde (a később becsődölt MtGox) Japánban működött. Úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne kihasználnunk ezt a lehetőséget, ezért belevágtunk és végül két laptoppal és az 1000 eurónyi spórolt pénzünkből megalapítottuk a Bitstamp-et.”

Nejc Kodric (balra) és Damijan Merlak

“Hittünk abban, hogy a kriptopénzek idővel egyre fontosabb szerepet fognak betölteni a hétköznapokban, emellett pedig mind a ketten kockák voltunk és örültünk, hogy kiélhetjük a technológia iránt érzett szenvedélyünket.”

Az alapítók számára a kezdetekől fogva fontos volt, hogy amennyire csak lehet, tradícionális tőzsdévé váljanak. A szabálykövető magatartásuk miatt többször is áthelyezték székhelyüket, hogy megszerezhessék a legmagasabb szintű licenszeket, így Szlovénia és Nagy Britannia után végül Luxemburgban kötöttek ki, ahonnan az EU összes tagállamának lakóit képesek kiszolgálni. Bár alapvetően a MtGox európai ellenpólusának szánták magukat, a tőzsde mostanra megszerezte a New York állam által kibocsátott és legszigorúbb működési feltételeket támasztó BitLicense tanúsítványt is, amivel az amerikai piac kapui is megnyíltak előttük.

“Mi voltunk az első tőzsde, ami bevezette a kötelező ügyfélazonosítást. Erre 2013-ban még semmi sem kötelezett minket, de számunkra így tűnt helyesnek. Más váltók ezt nem tartották fontosnak, de a legtöbben közülük már nincsenek közöttünk. Szerintünk ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy megvédhessük az ügyfeleinket és távol tarthassuk a csalókat az oldalunktól.”

A Bitstamp KYC űrlapja

Az óvintézkedések ellenére a Bitstamp sem úszta meg hacker támadás nélkül: 2015-ben valakinek 19 000 BTC-t sikerült ellopnia a tőzsdéről. A tulajdonosok ezt követően amellett, hogy 100%-osan kártalanították az összes érintett ügyfelüket, egy teljes átalakítást is végrehajtottak a biztonsági rendszerükben. Ennek keretében az iparágban elsőként vezették be azt a szabályt, hogy a tőzsde tulajdonában lévő kriptopénzeknek mindössze 2%-a legyen hozzáférhető az online hot walletekből, a maradék 98%-ot offline tárcákban helyezték el.

A fiaskót követően a Bitstamp továbbra is stabil piaci szereplő maradt, aktív felhasználóinak száma mára már meghaladja az egymilliót. A tőzsdét 2018-ban az egyik legnagyobb belga magánbefektető cég vásárolta meg 400 millió dollárért, ám tőlük  ezt a tulajdonjogot hamarosan a Disney veheti át.

A leghosszabb ideje működő kripto tőzsde

A Bitstamp az átlag felhasználók számára 0.5%-os jutalék megfizetése mellett teszi lehetővé a vásárlást. Ez több mint a Binance 0.1%-os, de kevesebb mint a Coinbase 1.49%-os díjszabása. A SEPA befizetések jóváírása ingyenes, a kiutalásért pedig 3 eurós díjat számolnak fel. A bankkártyás vásárlások jutaléka 5%, de ez a funkció átmenetileg most nem elérhető.

Mind az itt elhelyezett kriptopénzek, mind a jogi értelemben vett biztonság szempontjából a tőzsde a jelenleg elérhető legjobbak közé tartozik. Kínálatuk (BTC, ETH, LTC, XRP, BCH) talán szűkösnek tűnhet, de a sokáig ugyancsak limitált felhozatallal rendelkező és ‘fiatkapu’ szerepkörben tündöklő Coinbase-t több kritika is érte mióta elkezdte bővíteni a kínálatát.

Saját altcoinjait hozhatja helyzetbe a Coinbase tulajdonosi köre

A Bitstamp a Coinmarketcap adatai szerint jelenleg a 49. helyen áll a tőzsdék forgalmát bemutató listán, a pénzmosásra utaló tevékenységekett kizáró Bitwise felmérés viszont az előkelő 4. helyre rangsorolja a tőzsdét.

Más váltók agresszív terjeszkedésével szemben, a Bitstamp inkább hosszú távra játszik. Kevés dolgot vállal, de azokat megbízhatóan teljesíti. Kérdés viszont, hogy a jövőben ez elég lesz-e a felszínen maradáshoz, a naponta tucatjával induló trónkövetelők áradatában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img