Binance CEO: A Coinmarketcap miatt hamisítják számaikat a tőzsdék

spot_img

Hosszú ideje téma kriptoföldén, hogy közel rekord tőzsdei forgalmak ellenére hogyan lehet például a BTC árfolyama hónapok óta oldalazásban. Mi is többször megírtuk, hogy ráadásul a tőzsdéken kívül, ún. OTC (pulton keresztül) forgalomban a tőzsdéken tapasztalhatónál aktívabb kereskedelem zajlik.

Mit csinál az ember, mikor kíváncsi arra, hogy mennyire izzik éppen a kriptopénzek piaca? Felmegy a Coinmarketcap (CMC) oldalra (vagy a https://kriptoakademia.com/kriptopenzek oldalon az egyes kriptók lapjaira) és 24 órás forgalom szerint rendezi az egyes projekteket. A Top5 a bejegyzés írásakor így néz ki:

9 milliárd dollár BTC adás-vétel egyetlen nap alatt, aminél 1-2x több lehet az OTC. Nem is rossz, ugye? Megnézve a historikus adatokat, a legnagyobb hype idején, 2017. december 17-én 13 milliárd dolláros BTC forgalom volt, de az Ethereum a mai felén volt, a Litecoin pedig nem érte el a mai értéket. Több mint gyanús.

Ha másból nem, a kriptós oldalak olvasottságából és a Google Trends keresésekből tudjuk, hogy a kiskereskedelmi érdeklődés 2017 végéhez képest mindössze néhány százalékon van. A helyzet az, hogy a tőzsdék döntő többsége különöző módokon kamu forgalmat bonyolít vagy jelent a felületein azért, hogy nagyobbnak, használhatóbbnak tűnjenek. Az okokat CZ, a Binance tőzsde alapítója foglalta össze tweetjében:

https://twitter.com/cz_binance/status/1107833648802197504

Egész egyszerűen azért látunk kamu adatokat, mert a tőzsdéknek érdeke magasabbra kerülni a Coinmarketcap listáján, hogy a tőzsdét kereső felhasználók őket válasszák a számos lehetőség közül. A hivatkozott kutatásból kiderül, hogy a tőzsdék nagy része akár tízszeresen túljelenti a számait. Különösen most kiélezett a harc a felhasználókért, mikor kevés a kereskedő. A turpisság előbb-utóbb azonban úgyis kiderül: A behúzott felhasználók közül azok, akik nagy tételben akarnak kereskedni, viszonylag hamar rájönnek, hogy nincs valódi forgalom, és jobb alternatíva után néznek.

A Bitwise Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott elemzése szerint például a “81 legnagyobb” tőzsde közül csak 10-nek van valódi (egymillió dollár per nap felett) forgalma:

Az USA-ban a CMC a 480. körüli leglátogatottabb weboldal. Korábbi bejegyzésünk alatti kommentek között a Coinpaprika és az OnchainFX neve is előkerült, mint a legnépszerűbb árfolyamfigyelő oldal hasznosabb alternatívái.

Kriptopénzekkel, árfolyamokkal vagy kereskedéssel kapcsolatos infókért, közös ötletelésért, trade tippekért csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img