Ha az EKB elnöke lesz, Christine Lagarde megadja a teret a digitális valuták fejlődéséhez

spot_img

Az Európai Központi Bank elnöki pozíciójának várományosát, Christine Lagarde-ot tegnap hallgatta meg az Európai Parlament gazdasági szakbizottsága, hogy felmérje a jelölt alkalmasságát és elképzeléseit a posztra. A volt IMF vezérigazgató a digitális valutákról is beszélt a képviselők előtt.

Lagarde szerint amíg a központi bankoknak elsősorban a pénzügyi szektor stabilitását kell biztosítaniuk, nyitottnak kell maradniuk az új lehetőségekre. A digitális valutákat egyértelműen egy ilyen innovációnak tartotta, és utalt arra, hogy figyelni kell a kockázataikra, főleg a pénzügyi stabilitás és az illicit aktivitás tekintetében. Ezért biztosítani kell, hogy megfelelő szabályok vezérlik a digitális valutákat, hogy a technológiát olyan mederbe tereljék, ahol a közjót szolgálja. „De ez azt is jelenti, hogy el kell ismerni az innováció szélesebb társadalmi hasznosságát és meg kell adni a teret a fejlődésükhöz” – mondta.

Lagarde júliusban mondott le IMF vezérigazgatói szerepéről, azután az Európai Központi Bank elnöki szerepére jelölték a leköszönő Mario Draghi helyére, aki 2011 óta tölti be a posztot. Az Európai Központi Bank elnökét az Európai Tanács jelöli, de ki kell kérnie a Parlament véleményét is. Az EP ajánlásának nincs kötelező érvénye a Tanács végső döntésében. A poszt nyolc évre szól.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img