Az OKEX lehet az első fecske? Eltűnhetnek Dél-Koreából az anonimitást lehetővé tevő kriptopénzek

spot_img

Az egyik legnagyobb ázsiai kriptotőzsde október 10-e után eltávolítja dél-koreai szárnyának kínálatából az összes anonimitást támogató kriptopénzt. A döntésre egy olyan nemzetközi szervezet által hozott ajánlás miatt került sor, aminek Dél-Korea is a tagja, így nem kizárt, hogy a következő hetekben más helyi váltóktól is hasonló bejelentések érkezhetnek. A kriptopénzek mekkájának számító ország elvesztése, az érintett coinok árfolyamaira is hatással lehet.

A FATF egy kormányközi testület, amelynek célja, hogy felvegye a küzdelmet a terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás ellen. A szervezetnek a G20 hatalmak által is támogatott ajánlása szerint, a FATF által képviselt 35 tagállamban csak a bankokhoz hasonló előírásoknak megfelelve tennék lehetővé a kriptopénzváltók üzemeltetését. Ez azt jelentené, hogy mindenhol bevezetnék az ügyfelek teljeskörű azonosítását és köteleznék az üzemeltetőket arra, hogy egy esetleges átvilágítás során bocsássák a hatóságok rendelkezésére a váltóra beérkező, vagy innen indított tranzakciók adatait.

Mivel az anonim kriptopénzek éppen ezeket az információkat rejtik el a külső szemlélők elől, támogatásuk szembemegy ezekkel az irányelvekkel és ezért elég nagy a valószínűsége annak, hogy a szabályozás nemzetközi életbelépésével sok legalizáltan működő és fiat kapuval is rendelkező váltóról tűnhetnek majd el ezek a valuták.

Az OKEX Korea tegnapi bejelentése szerint, az általuk listázott Monero, Zcash, Dash, Horizen és Super Bitcoin nem felel meg a FATF által támasztott követeléseknek, ezért október 10-vel megszüntetik azok kereskedését a tőzsdén. A tulajdonosoknak ezt követően két hónapjuk lesz kiutalni a kriptóikat, mert december 10-e után az ezeket támogató walleteket is lekapcsolják a váltónál.

Mivel Dél-Korea egyike a FATF tagállamainak, meglehet hogy az OKEX sem önszorgalomból távolítja el ezeket a kriptopénzeket, hanem egy hatósági kérésének tesz eleget. Ha ez így van, akkor hamarosan a többi dél-koreai tőzsdétől is hasonló bejelentésekre számíthatunk. Mivel a kriptopénzpiac likviditásának tekintélyes részét az itteni kereskedők biztosítják, egy ilyen eseménysorozat valószínűleg negatívan hatna az érintett coinok árfolyamaira is. (Mindez azonban még csak spekuláció, semmilyen erre vontkozó konkrét információ nem látott napvilágot.)

Az elmúlt hetekben az Egyesült Királyságban üzemelő Coinbase UK és a CEX.io is bejelentette, hogy eltávolítja kínálatából a privát tranzakciókra lehetőséget adó kriptopénzeket. A CEX a hatályos jogszabályoknak való megfelelés szükségességével indokolta a döntést, míg a Coinbase UK-t a számlavezető bankja kérte meg erre, alighanem hasonló okok miatt.

Magyarországon még nem tiltják az anonimitásra lehetőséget adó kriptopénzek vásárlását és a fentebb említett Monero, Zcash, Horizen és Dash is mind elérhető a MrCoin.eu kínálatában.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img