Tokenizált ingatlant tessék

spot_img

Az elmúlt év során sokat hallhattunk arról, hogy a blokklánc- és kripto forradalom fontos eredménye lesz a tokenizáció, sokak szerint szinte mindent tokenizálni fogunk a jövőben, amit csak lehet. Eddig azonban nem túl sok gyakorlati példát láthattunk, bár persze mi is beszámoltunk a Tezos terveiről, és már megvalósuló projektjeiről, de túl sok kézzelfogható példát a tokenizációra nem láthattunk.

Most azonban AssetBlock néven elindult egy startup, akik az Algoran blokkláncon tokenizált ingatlanokat kínálnak eladásra. Egészen pontosan kereskedelmi ingatlanokról, például szállodákról van szó Mark Leddell, a cég első emberének nyilatkozatából legalábbis úgy tűnik, jelenleg ez a projekt iránya.

A biztonság, és a sebesség volt a két kulcs szempont, amikor az ingatlan-startupnak blokklánc platformot kellett választania, elmondásuk szerint pontosan ezért esett választásuk – az amúgy nem túl ismert – Algorand blokkláncra. Apró szépséghibája az induló projektnek, hogy a választott blokklánchoz tartozó, ALGO névre keresztelt kriptopénzzel – egyelőre – nem vásárolhatnak ingatlan tulajdonrészeket a befektetők.

Annak ellenére, hogy az ICO piac már finoman szólva sem tündököl 2017-es fényében, az Algorand kiválóan teljesített tőkegyűjtése során, mintegy hatvan millió dollár befektetést szereztek idén júniusban. Az AssetBlock bemutatkozó oldala szerint a “hagyományos” ingatlanbefektetés nem elég hatékony, pedig a világ legnagyobb eszközosztályáról van szó, szerintük jelenleg a következőképp néz ki az ingatlanpiac:

  • A befektetők maguk keresik meg a nehezen fellelhető, jó lehetőségeket.
  • A jó lehetőségek hamar eltűnnek, a lehetőségeket tanácsadók kínálják, akik “nem motiváltak, hogy megosszák azokat”, ez utóbbi gondolat nem teljesen világos.
  • A befektetések legalább hét évig állnak, kevésbé transzparensek.

Ehhez képest a javasolt modell a következő változásokat hozhatja:

  • Átlátható “út” a befektetéshez, válogatott forrásokból.
  • A kockázatvállalást saját igényeinkhez igazíthatjuk.
  • Diverzifikálhatjuk befektetéseinket, anélkül, hogy kockáztatnánk kriptopénz befektetéseinket.
  • “Korai likviditás” a technológiának, és a modellnek köszönhetően.

A nem túl bőbeszédű bemutatkozóból az azért még kiderül, hogy fiat-al is beszállhatunk egy-egy ingatlanba, bár sajnos a tokenizáció legnagyobb értékére nem fektetnek szinte semennyi hangsúlyt sem: nem derül ki, hogy egy ingatlannak akár egy egészen apró részét is bátran megvásárolhatjuk a modellnek köszönhetően.

Ennek ellenére örömteli, hogy meg-megjellenek már a tokenizációt valós use-case-ekkel alkalmazó projektek!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img