Ujjlenyomatot fotóról is lehet lopni

spot_img

A “V” kézjel a világ szinte minden táján elterjedt, a latin “victoria”, vagyis diadal szóból ered, még a nyelvek családfáján erősen elszigetelt magyarban is ismert, és használatos a félreérthetetlen jelentésű kéztartás. Az elterjedtségét, és népszerűségét csak tovább növeli, hogy sokak számára nem a győzelem, hanem a béke jele, ennek megfelelően fotók ezrei, ha nem tízezrei készülnek minden héten világszerte, amin valaki “V”-t formál a kezével.

A baj csak az, hogy ez biztonsági kockázatot jelent.

Az idei China Cybersecurity Week eseményen hangzott el, hogy ha másfél méteres távolságra a kamerától láthatóak – a kamera felé fordítva – az ujjbegyeink, akkor 100%-os hatékonysággal felfedhetőek, vagyis “hozzáférhetőek” a csalók számára, 1,5-3 méteres távolságban már 50%-ra esik ez az érték, három méteren túl pedig már nagyon nehéz “eltulajdonítani” ujjlenyomatunkat.

A cél természetesen nem más, mintsem hozzáférni azon eszközökhöz, szolgáltatásokhoz, amiket ujjlenyomatunkkal oldunk fel.

Mindezt Zhang Wei, a Shanghai Security Information Association mondta el hallgatóságának a konferencián, hozzátéve, hogy a kellően közelről készült – így kielégítően részletes, és éles – ujjfotókból ujjlenyomat mintát készítenek az elkövetők, ezt használhatják akár arra is, hogy bejussanak egy ingatlanba, amit a tulajdonos biometrikus adataival – legalábbis ujjlenyomatával – véd.

A kínai internetezők körében nagy felzúdulást keltett az információ, sokan arra jutottak, hogy ezentúl kézfejükkel, és nem tenyerükkel a kamera felé fogják kifejezni örömüket egy-egy siker kapcsán.

Mi folyik itt Gyöngyösön?

Felmerül a kérdés, hogy a – közel – jövőben milyen technikákat dolgoznak majd ki a csalók az egyre terjedő biometrikus azonosítások kihasználására. Lehetséges, hogy egy napon elég, ha a szemünk látszik a fotón, máris adott a lehetőség, hogy bejussanak az otthonunkba, amit írisz azonosítással védünk.

Esküvői fotó 2040-ből.

Ha ez a trend folytatódik, akkor a jövőben talán nem is készíthetünk már fotókat magunkról, hiszen a szemünk, a kezünk, netán a fogaink is veszélybe sodorhatják vagyonunkat. Persze mindezt elkerülhetjük, ha egész egyszerűen kitalálunk egy jó erős jelszót, amit képesek vagyunk megjegyezni.

Mondd el egy komment formájában, hogy mit gondolsz a jövő biztonsági kihívásairól!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img