MrCoin podcast: duplázás, PwC, Cuba Libre

spot_img

A péntek reggeli Millásreggeli vendége volt Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

(Ha inkább meghallgatnád az adást, klikkelj a lejátszásra.)

Mi történik most a piacokon?

A bitcoin régóta oldalazásban van. A mozgástere egyre inkább beszűkül, ami a klasszikus akkumuláció jele. A felhalmozás időszakát egy kitörés szokta követni és bízunk benne, hogy ez felfelé fog megtörténni, bár szerintem benne van a pakliban még egy csúnya vérontás is a nagy hurráoptimizmus előtt. A következő felezés, amihez sokan kötik a bika piacot, jövő májusban lesz és addig azért még elég sok idő van hátra.

Megjelent egy elemzés, mely szerint a bitcoin tulajdonosok a 1335 nap után számíthatnak arra, hogy elérjék a 100%-os profitot.

Az elmúlt 10 év árfolyam adatait összehasonlítva készült egy felmérés, ami a visszamenőlegesen elemezte, hogy hány százalék biztonsággal lehet nyereséget elérni a bitcoinba történő befektetéssel. Erre egy nap után 50%-os esélyünk van, ami nyilván egy pénzfeldobásnak felel meg, de az, aki biztosan meg akarta duplázni a pénzét, annak a legrosszabb esetben kicsivel több, mint 3.5 évet kellett várnia. Ugyanez az SP500 részvénypiaci index esetében 23 év volt. Ezek persze múltbéli adatok és nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.

A Bitcoin tehát egy nagyon volatilis dolog, de hosszú távon mégis jól működhet, például egy nyugdíj alap részét képző eszközként.

A kitartás meghozza gyümölcsét? 3.65 év után vehető biztosra a bitcoin profit

Az Ethereum hálózattal kapcsolatban is érkezett hozzánk egy hír.

A 2017-es ICO mánia volt eddig az Ethereum kihasználásának a csúcsa, de a bányászköltségek nemrégiben ismét elérték ugyanazt a szintet, amit akkoriban kellett kifizetnünk a tranzakciókért cserébe.

Bár a hálózaton most számszerűleg kevesebb utalást hajtanak végre mint akkor, de ezekért magasabb költségeket számolnak fel. Ennek az az oka, hogy a többségük decentralizált pénzügyi szolgáltatáshoz köthető, amiket okos szerződések vezérelnek, ezeknek a működtetése pedig többe került, mint egy sima tranzakció végrehajtása.

Mi az az Ethereum Gas?

A Librának is úgy tűnik, mintha egyre több kerékkötője lenne, mint pártolója. Főleg állami szinten próbálják fékezni a működését.

A Librával kapcsolatban általában kétfajta hír érkezhet. Vagy az, hogy XY ország központi bankja szeretné megcsinálni a saját Libráját, vagy az, hogy XY pénzügyminiszter vagy politikus ellenzi a Libra létrehozatalát.

Most épp a francia és a német pénzügyminiszter szólt oda keményen nekik. Egyikük sem engedné, hogy a hazájában megjelenhessen ez a valuta, mert úgy gondolják, hogy az veszélyeztetné a tagállamok monetáris szuverenitását. Ebben van is valami, hiszen 2.3 milliárd felhasználójával a Facebook a világ legnagyobb országa és gazdasága, miközben teljesen más szabályok vonatkoznak rá, mint a nemzetállamokra.

Franciaországban egyébként mindemellett elfogadtak egy egészen áttekinthető kripto szabályozást és arra ösztönzik a tokenkibocsátókat is, hogy menjenek oda és ott regisztráltassák magukat és az ICO-jukat. Tehát náluk alapvetően nem kripto, hanem Facebook ellenességről van szó, amikor a Librát kritizálják.

A 4 nagy könyvvizsgáló közül most már a PWC is elfogadhatja a kriptopénzes fizetéseket.

A PwC-nek mintegy 400 olyan munkatársa van, akik a blokklánchoz és kriptpénzekhez köthető megoldásokon dolgoznak és nagyon sok ilyen ügyféllel is rendelkeznek. Egy nyilatkozatuk szerint már kezdték cikinek érezni, hogy ennek ellenére nem támogatták ezeket a fizetési megoldásokat, ezért október 1-től bitcoint is el fog fogadni a cég, de tervezik más kriptovaluták támogatását is.

A PwC alapvetően bízik a Bitcoinban és az új decentralizált pénzügyi megoldásokban

Már a PwC is elfogad bitcoint

Kubában az Egyesült Államok szankciói miatt tiltják a helyiek számára a bankkártyák használatát és ezért most kitalálták, hogy a kriptókon keresztül próbálnának meg bekerülni a világgazdaság vérkeringésébe.

A kubaiak teljesen ki vannak tiltva a bankkártya és hitelkártya hálózatokról, ezért bitcoinnal és más kriptókkal kezdtek el vásárolni. Egy interjúban többen is nyilatkoztak erről, egy mobiltelefon árus például így fizeti ki, a készülékekhez Kínából érkező alkatrészetek.

Egyelőre azért még elég kevesen használják ki ezt a lehetőséget. Egyetlen egy helyi tőzsde létezik, ami Brazíliába van bejegyezve és még csak 1300 kubai ügyféllel rendelkeznek. Alapvetően az látszik ebből is, hogy nyugaton a kriptók csak egy plusz lehetőségnek számítanak, valahol viszont a túlélés is múlhat rajtuk.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu képviselői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

MrCoin

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img