MrCoin podcast: altok, arany és Stanford

spot_img

A péntek reggeli Millásreggeli vendége volt Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

(Ha inkább meghallgatnád az adást, klikkelj a lejátszásra. A beszélgetés 02:30-tól kezdődik.)

Mostanában sokat beszélgettünk arról, hogy a bitcoin elvált az altoktól. A BTC most éppen oldalazásban van, de az altok ennek ellenére nem igazán tudták beérni és ebből a felfutásból nem igazán tudták kivenni a részüket. Lehet tudni azt, hogy mi lehet ennek az oka? Azok akik rendelkeznek ilyenekkel, bízhatnak a felzárkózásban? Mi történik most, amiért ezek ennyire oldalpályákra kerülnek?

Mindenki eszeveszetten tolta a pénzt a különböző ICO-kba, startupokba, és ígéretekbe, viszont mára ezeknek a nagy része bebukott. És nem azért mert kripto, meg ICO, hanem mert a startupoknál ez egyszerűen így működik: a 95%-uk csődbe megy. Miután ez megtörtént a piac kicsit érettebbé vált. Aki ma átlépi azt a határt, hogy kriptókba fektessen, már sokkal konzervatívabb befektetési politikát folytat.

Akkor ezt összevonnám egy másik témával, amiről szintén sokszor esett már szó, hogy az intézmények is elkezdtek megjelenni ezen a piacon és ők bottal sem nyúlnának ezekhez az ICO projektekhez és csak a legnagyobb és legbiztosabb kriptókat veszik. Elképzelhető hogy ez lehet az összefügés és a bitcoin azért tud ilyen jól teljesíteni a többiekhez képest, mert innen áramlik bele a pénz, míg az altcoinoknál csend van és hullaszag?

Debreczeni Barnabás

Abszolút. A fentebb is említett konzervatívizmus most két irányból is tapasztalható: egyrészt ott vannak a 2017-ben megégett kisbefektetők, másrészt az intézmények sem kockáztatnak és ha a portfóliójuknak még csak egy kis részét is fektetik csak be a kriptókba, ott akkor is az állampapír biztonságút fogják választani, ami a Bitcoin.

Ez a legnagyobb, legerősebb kriptopénz, ami a legnagyobb bányászakapcitással rendelkezik és ezért a legbiztonságosabb blokklánc is. És persze az első kriptopénzként olyan lépéselőnnyel is rendelkezik, amit nehéz lesz elvenni tőle.

Ötletek és fejlesztések azért jönnek az altcoinoktól is.

Igen, de ezek sokkal kisebb figyelmet kapnak. Persze mindig van egy éppen futó új altcoin, vagy egy fejlesztés. Például most az Ethereum Classicnál is lesz egy fork, ami lényegében egy szoftverfrissítés. Ha a többség megegyezik abban, hogy ez hosszútávon segíti majd a kriptopénz működését akkor nem fog ketté válni a blokklánca, hanem a közösség egyben marad és együtt tér át az új verzióra. Ez egy erős bizalmi lökést adhat, ami az árban is jelentkezhet.

Akkor a forkok előtt ezért emelkedhet egy kriptopénz árfolyama.

Igen, de van amikor ez a szétválásnál is tapasztalható. Ez történt például a Bitcoin és a Bitcoin Cash esetében, ahol a két lánc a szétvállás után nem sokkal már külön-külön is sokkal többet ért, mint előtte Bitcoinként együtt összesen. Ennek akkor az volt az oka, hogy a válással lezárult egy régóta tartó polgárháború és mindenki megkapta azt, amit szeretett volna.

Egy jó hír tehát mindig megdobhatja az árat. Ilyen lehet még egy mainnet indulás is, amikor már nem csak tesztelgetik  azt amit terveztek, hanem egy működő, valós hálózatra váltanak, vagyis leszállítják az árut, amiért pár évvel korábban egy ICO keretében beszedték a pénzt. Ugyanez a kategória lehet egy ismert céggel való partnerség is.

A bitcoint az utóbbi időben az arannyal is együtt emlegetik, mint egyfajta menekülési lehetőséget egy jövőbeli gazdasági pánik esetére. Az arany az utóbbi elindult fölfelé és ugyan voltak itt párhuzamos mozgások, de mintha a BTC nem követte volna ezt teljes mértékben.

Amikor a bitcoinra azt mondjuk hogy egy új arany, akkor nem arra gondolunk, hogy ez átveszi majd az arany helyét, hanem hogy egy új alternatívát nyújt majd mellette. Egy új menekülővaluta lehet, ami mindentől független, még az aranytól is. Itt van most előttem a grafikon és a részvénypiac, az arany és a bitcoin is teljesen különböző képet festenek, semmi összefüggés nincs közöttük. Az aranyat semmiképpen sem kell kidobni, de aki akar tehet mellé kriptopénzeket is, amiknek a független viselkedése jó portfólió kockázat csökkentő eszközzé tehetik őket.

Akkor ez nem úgy működik, hogy valami gáz van a tőzsdén és akkor azonnal belerongyolunk az aranyba, illetve most már az arany helyett a bitcoinba, hanem a bitcoinnál ez egy kicsit másképpen működik, másféle félelmek mozgatják az árfolyamát, amik nem köthetőek egyértelműen a gazdaság változásaihoz.

Sok a hasonlóság és a különbség is az arany és a kriptopénzek között.

Amiben hasonlítanak, hogy mindkettő véges vagy kiszámítható mennyiséggel rendelkezik, belső értékük van és nem valami mást követnek le, nem ígéretekről van szó, hanem magáról ‘a cuccról’ és ha van aranyad, azt már semmire nem kell átváltanod. Egyre drágább őket kibányászni, általánosan elismert az értékük és be lehet őket váltani valami másra, mert felismerik és elfogadják őket. Emiatt számítanak jó menekülőeszköznek.

Ami viszont nagy különbség és emiatt nagy lehetőség is a kriptopénzek számára, hogy az arannyal ellentétben ezek nagyon kis részekre is feloszthatóak, így kisebb és nagyobb mennyiségeket is könnyű velük kezelni és a tulajdonjoguk átruházása is gyors és egyszerű.

Az aranynak az oszthatósága véges, a szállíthatósága pedig a mennyiség növekedésével is egyre többe kerül. Bár lehet kapni pár grammos aranylapkákat is, de azokat csak néhány helyen és 15%-os felárral tudod beváltani. Egy normál vásárlás során biztos, hogy nem fogják tőled elfogadni őket. Régen az arany jó csereeszköz volt, de ma már nem ilyen érmékkel fizetnek egymásnak az emberek. Volt is egy videó erről a neten, hogy valaki arannyal próbált fizetni különböző helyeken, de mindenhol bolondnak nézték.

Arany vagy bitcoin, bitcoin vagy arany

Debreczeni Barnabás nemrégiben részt vett a Stanford egyetem 2 hónapos vezetői képzésén is. Ezzel kapcsolatos élményeit a 18. perchez tekerve hallgathatjátok meg.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu képviselői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img