Négy nap alatt 200 milliárd dollárt nyomtatott az amerikai jegybank

spot_img

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy mit is jelent a mennyiségi enyhítés fogalma és hogy ennek alkalmazása miért lehet jó a bitcoinnal vagy éppen arannyal rendelkező befektetők számára.

EKB airdrop: havonta 20 milliárd euró ingyenpénz a bankoknak

Ehhez a témához szorosan kapcsolódik az hír, hogy a héten az Egyesült Államok is beizzította a digitális pénzverdéit és az elmúlt négy nap során mintegy 203 milliárd dollárt pumpált bele a gazdaságba (ebből 75 milliárdot a mai nap folyamán fognak átutalni). Ez négy nap alatt annyi pénzt jelentett, mint a Bitcoin piac teljes mérete.

Minderre azért volt szükség, mert kedd éjjel az ötszörösére növekedett az egynapos hiteleket sújtó kamatláb. Ennek az értékét azért szükséges alacsonyan tartani, mert a bankok csak alacsony kamatok mellett hajlandóak egymással kereskedni és kölcsönöket biztosítani, a drága hitelezés ezzel szemben likviditáshiányhoz, fizetésképtelenséghez vezet, ami rövid időn belül elég súlyos problémákat okozna. A jegybank most egy immár négy napja tartó pénz pumpával igyekszik alacsonyan tartani ezt a mutatószámot.

“Ha valaki tízmillió dollárért bitcoint vesz és megváltozik az árfolyam, arra azt mondják, hogy manipuláció, de ha a jegybank 100 milliárdot nyomtat a semmiből és belenyúl a gazdaságba, az természetes piaci folyamat? Mégis mi folyik itt?” – tette fel a kérdést egy twitterező.

Amint a fentebb is ajánlott cikkünkben már leírtuk, azzal hogy az állam folyamatosan befoltozza a pénzügyi rendszeren keletkező lyukakat nem oldja meg annak a problémáit. Mivel a bankok hozzászoktak ahhoz, hogy a kormányzat mindig kimenti őket, egyre vadabb manőverekbe mennek bele, mert tudják, hogy túl fontosak ahhoz, hogy hagyják őket tönkremenni. Ennek az árát viszont az adófizetők kénytelenek megfizetni, a pénzintézeteknek nyújtott mentőcsomagokon keresztül.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, próbáld ki a Coinmixed oldalát.

CoinMixed

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img