A Coinbase listázás várományosai I.: Chiacoin

spot_img

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, 17 kriptopénz kerülhet abba a kiváltságos helyzetbe, hogy a Coinbase felveszi kínálatába. A hír furcsa, és kissé zavaros, a bejelentett coinok, és tokenek egy része egyelőre még nincs is igazán kész, másokat meg még egyetlen kriptopénztőzsdén sem lehet kapni. Ennek ellenére izgalmas hírről van szó, így elhatároztuk, hogy bemutatjuk a szóban forgó projekteket.

Azért lehet izgalmas olvasóinknak egy, a Coinbase-el hírbe hozott kriptopénz megismerése, mert szinte törvényszerű, hogy a legismertebb – és legnagyobb – kriptopénzváltóra való felkerülés árfolyamemelkedést hoz, hiszen befektetők, érdeklődők milliói elé kerülhet egy addig – szinte – ismeretlen projekt. Márpedig a közeljövő eseményeire érdemes felkészülni, csapjunk is bele, ismerjük meg mai versenyzőnket, ez nem más, mint a Chiacoin.

(Szinte) még nem is létező kriptopénzek felvételét vizsgálja a Coinbase

Zöld, zöldebb, legzöldebb

Számos – jogos – kritika éri a Bitcoint, és az egyéb, PoW konszenzus mechanizmussal működő kriptopénzeket azért, mert rengeteg elektromos energiát igényelnek, ezáltal alaposan kiveszik a részüket a környezetpusztításból. Lehetséges megoldások egész sora jelent meg az elmúlt években, a Proof-of-Stake-től kezdve energiahatékonyabb ASIC-okon át egészen a böngészőben történő bányászatig.

A Chiacoin úgy döntött, “kimaxolja” a környezettudatosságot, nem elég, hogy nem csupán a coin logója, de még bemutatkozó oldaluk böngészőikonja is egy falevelet tartalmaz, maga a technológia is újít egy nagyot. Sőt, itt még nincs vége az überzöldülésnek, ehhez a projekthez ugyanis nem White, hanem GREEN Paper készül, melyet itt lehet megtekinteni.

Az anyag nem mellesleg 44 oldal, nagyon szépen, és igényesen össze van rakva, látszik, hogy az alkotók eredetit, és komolyat akartak létrehozni.

Proof-of-Space

Maga a konszenzus mechanizmus is újít, annak ellenére is, hogy nem ez az első kriptopénz-projekt, ami a számítógépünk tárhelyét hozza összefüggésbe egy-egy coinnal. Bányászat helyett “farming”, magyarul farmolás zajlik, minél több kihasználatlan tárhelyet állítunk a rendszer szolgáltatába, annál több coin üti a markunkat, analógiában a valós farmolással: minél nagyobb területet művelünk, – ideális esetben – annál több terményhez jutunk hozzá. Nagy különbség azonban más, tárhely alapú projektekhez képest, hogy nem kerül elhelyezésre semmiféle adat a tárhelyünkön.

Fontos látni, hogy a Chiacoin nem egy fork, hanem nulláról írt, saját kód.

Aki szeretne elmélyedni a Chiacoin technológiájában, az a fenti, közel 18 perces videóból mindent megtudhat, amit csak szeretne a mély részletekről, és a mögöttes logikáról, matematikáról.

Farmoljunk

Nagy hangsúlyt fektetnek a Proof-of-Space modellre a kommunikációban is, szembeállítják a Bitcoin energiapazarló technológiját a Chia Network megoldásával, ami csak és kizrólag létező erőforrásokra, pontosabban tárhelyekre alapozza működését.

Annak ellenére azonban, hogy nincsenek bányagépek, a Chia Network sok tekintetben hasonlít a Bitcoinra, és általában a blokklánc rendszerekre, hiszen adott a szinkronizáció, fontos a transzparencia, és az objektivitás.

Az előző, mélyen szakmai videó mellett itt egy másik, ami közérthetően foglalja össze a Chia Network működési logikáját.

Már kapható valamelyik kriptopénztőzsdén?

Nem, a Chiacoin még el sem indult, arra a kérdésre, hogy mikor indul el a mainnet a bemutatkozó oldal annyit válaszol, hogy akkor, “amikor kész lesz”. ICO-t nem terveznek, lesz ellenben pre-farming, a pre-mining mintájára, az alapítók elmondása szerint ennek célja a gazdasági modell “stabilizálása”.

Mire lesz jó?

Nem határoz meg specifikus use-case-t a Chiacoin, egyelőre úgy tűnik, hogy “csak” a technológiájában egyedi, bár tény, és való: abban meglehetősen unikális. Azonban annak kapcsán, hogy pontosan ki, és pontosan mire fogja használni a coint csak felületes, és meglehetősen “üres” ígéreteket kapunk bemutatkozásukban, “általános” fizetési eszköznek szánják, méghozzá olyannak, amit fizetési szolgáltatók tehetnek kínálatuk részéve, így “észre sem vesszük” majd, ha Chiacoint használtunk.

A Chiacoin sikere kapcsán egyelőre nehéz bármit is mondani, hiszen még el sem indult, az mindenesetre biztos, hogy komoly érdeklődés jelenik meg a coin iránt, ha valóban listázásra kerül a Coinbase-en.

Ha most szeretnél altcoinokat vásárolni, mi a Mr. Coin szolgáltatását javasoljuk, több mint 400 kriptopénz vár!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img