Átestünk a támaszon, historikusan ez nem jelent jót

spot_img

Ma reggel semmi sem izgalmasabb, mint a bitcoin árfolyamával kapcsolatos spekuláció. Nagy forgalom mellett, a támaszt áttörve 8000$ környékééig zuhant hajnalban a legismertebb kriptopénz árfolyama. Az eddigi találgatásokra, hogy a hónapok óta tartó, folyamatasan csökkenő forgalmat produkáló konszolidációból melyik irányba törünk ki, intenzív választ adott a piac:

BTCUSD árfolyam a napi grafikonon a Bitstamp adatai alapján. Sötétlilával a 200 napos mozgóátlag látható. Forrás: Tradingview

A zuhanás során rögtön az általában jelentős támaszként szolgáló 200 napos mozgóátlag áttöréséig jutott az árfolyam. Az utóbbi hónapokban előszerettel beszéltünk róla, hogy a hamvaiból új életre kelt bika piac egy megtorpanását látjuk június vége óta, és hamarosan folytatódhat az árfolyamok emelkedése a mindenkori csúcsig, majd afölé. A legfőbb érv emelett az intézményi befektetők egyre jelentősebb érdeklődése, valamint a 2020 májusában érkező bitcoin bányászati jutalom feleződés, mely a “kibocsátás” csökkenése okán eddig minden alkalommal jelentős emelkedést okozott.

A BitStamp tőzsde árfolyamadatait 2011-ig visszamenően tudjuk megtekinteni a TradingView grafikonrajzolóban. Két fontos tényre szeretnék rámutatni a 8 év adatai alapján:

  • Vásárlói piacon egyetlen alkalommal sem tartózkodott tartósan az árfolyam a 200 napos mozgóátlag alatt. Nulla, azaz nulla napot. Ha a következő napokban újra vastag mínuszban zárunk, a hét végéig még akkor is van esély a tartós bear market elkerülésére, hiszen…
  • …2012 óta egyetlen vásárlói piacon sem zárt az árfolyam a heti grafikonon a 21 heti mozgóátlag alatt. Jelenleg vastagon beestünk a 21-es alá, viszont van még öt nap a hétből, ez kriptoföldén felér egy örökkévalósággal:

A múltbeli teljesítmény nem garancia a jövőre, de a 2-3 korábbi ciklus tapasztalatait érdemes figyelembe venni stratégiánk tervezésekor. És ugyan nem sok értelme van egy teljesen más fázisban lévő piacon a grafikon alakzatok összehasonlításának korábbiakkal, a mostani történések mégis a 2016 augusztusiakhoz hasonlítanak, amikor hasonló meredek zuhanás utan végül oldalazás következett, majd elindultak lassan felfelé az árfolyamok:

Mi a véleményed, merre tart a bitcoin és a piac a következő napokban? A partvonalról figyeled az eseményeket, vagy kereskedsz, átlagolsz, esetleg zuhanáskor bevásárolsz? Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img