A Wall Street Szukája 4 000 000 000 fonttal rövidítette meg befektetőit

spot_img

A kriptopénzek piacán már nem is igazán érdemes beszámolni a különböző scam-ekről, piramisjátékok, teljesen kamu ICO-k, és egyebek sora várta az érdeklődőket, – vagyis áldozatokat – az utóbbi években, a csúcspontot természetesen ezen a téren is a 2017-es bullrun jelentette.

A nagyságrend, és a központi szereplő személye miatt mégis érdemes említenünk a OneCoin esetét, a kriptopénz átverés, amit az amerikai igazságügyi minisztérium “régivágású csalás, egy innovatív piacon” leírással illetett.

Dr. Ruja Ignatova hatalmas ambíciókkal vágott neki a piacnak még 2014-ben, ekkor született ugyanis a OneCoin, a bulgáriai Slaveykov Capital Center-ben egyből meg is nyitotta előkelő irodáját. A név beszédes, ugyanis a kalandornő ígérete szerint minden egyes coin hasonlítani fog a fiat pénzek papír bankóira abban, hogy mindegyik kap egy “egyedi azonosítót, sorszámot”, viszont véges mennyiségben lesz csak elérhető, elkerülendő az inflációt.

A cél pedig nemes volt, hiszen nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy “jobbá tegyék az emberek életét”, méghozzá “világszerte”.

2016-ra a cég állítása szerint már 3,5 millió felhasználóval, és több százezer befektetővel rendelkeztek, a BBC értesülései szerint csak az Egyesült Királyságból 26 millió fontnyi befektetés érkezett, alig hat hónap leforgása alatt. Az első, bulgáriai iroda után ekkorra már megnyílt a második, természetesen nem máshol, mintsem a fényűzéséről ismert Dubaiban, az akkori tervek szerint pedig számos további, a világban szétszórt képviselet indult volna.

Dr. Ruja Ignatova, a “Wall Street Szukája”

A modell klasszikus piramisjáték struktúrát követett, csomagokban vásárolhattak a valószínűleg sosem létezett kriptopénzből a befektetők, akár 27 000 fontért is, természetesen jutalék járt a beszervezett érdeklődők után.

2015-ben is voltak már gyanakvó befektetőt, a végzetes hibát azonban azzal követte el a “Cryptoqueen” néven is ismertté vált vállalkozó, hogy belépett az USA piacára, az ottani szigorú törvények, és a felkészült bűnüldözőszervek hamar kiszúrták maguknak a OneCoin ténykedését.

A OneCoin bemutatkozó oldala még mindig elérhető, portugál, kínai, orosz, német, és spanyol nyelven várja látogatóit.

Az Ignatova aszisztenseként dolgozó bátyját nemrég a Los Angeles repterén tartóztatták le, a hírek szerint mintegy húsz évnyi szabadságvesztés is várhat rá, a hősnő pedig akár 85 évet is kaphat, azonban egész egyszerűen eltűnt. Hogy pontosan mi történhetett, azt a BBC igyekezett körüljárni egy podcast formájában, itt hallgatható meg az anyag.

A Bitcoint következetesen “jó”, és “érdekes” koncepciónak nevezte a OneCoin csapata, azonban ígéretük szerint ők lettek volna azok, akik valóban “demokratizálják” a pénz fogalmát, és minden szép, és jó lesz a munkájuknak köszönhetően.

A hölgy amúgy valóban impresszív életrajzzal rendelkezett, több, komoly diplomát, és számos nyelv ismeretét tudhatta magáének. A OneCoin “családként” funkcionált, még saját kézjellel is rendelkeztek, a gyűléseiken pedig természetesen hangos zene, és lelkesítő, magávalragadó beszédek hangzottak el.

Árfolyamígéretek az egyik bemutatkozó videóból.

Az önbizalomtól duzzadó vállalkozó kijelentőmódban beszélt arról, hogy új belépőket, kollégákat, családtagokat fognak magukkal hozni a tagok, hiszen így érhetjük el a közös, fantasztikus célt. A személyes jelenlétet igénylő találkozókon túl webinarok segítségével is folyt a toborzás, virtuális, de nem kevésbé lelkes, szinte fanatikus hangulatban.

Az egyik esemény felvételei.

A hatóságok birtokába került belső levelezésekből viszont egyértelművé vált, hogy egyetlen célja az volt, hogy a lehető legtöbb pénztől szabadítsa meg befektetőit, a megszerzett tőkét ingatlanokba fektette, munkatársainak azt is elárulta, hogy van egy “exit stratégiája”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img