Venezuela: jöhet az állami bitcoin- és ethereumtartalék?

spot_img

Bár a Petro befuccsolt, Maduro elnök két fronton is tovább tolhatja a kriptopénzek szekerét.

A Bloomberg beszámolója szerint a venezuelai állami olajvállalat és az ország jegybankja annak a lehetőségét vizsgálja, hogy bitcoinnal és ethereummal fizessék ki a kitermelést segítő partnereiket. Erre az Egyesült Államok által bevezetett szankciók miatt volna szükség, amik szinte teljesen elvágják az országot a fizetőképességük megőrzéséhez szükséges dollártól.

Bitcoin, Dash > Bolivár, Petro

Maduro elnök alig egy éve még az államilag kibocsátott Petro-t próbálta meg ráerőszakolni hazájának népére és a világra, ám ez totális elutasítottságba fulladt. A bitcoin és az ethereum ezzel szemben már sokkal elfogadottabb fizetőeszközök, noha ilyen szinten történő felhasználásukra korábban még nem volt példa,

Mivel Venezuelában rendkívül olcsón lehet az elektromos áramot előállítani, nem elképzelhetetlen, hogy az állam már egy szép, önmaga által kibányászott bitcoin, illetve ethereum készleten üldögélhet, amit most arra használnának fel, hogy kibújjanak az őket sújtó szankciók alól. A források szerint elviekben törvény kötelezné a venezuelai államgyűlést arra is, hogy nyilvánosságra hozzák, hogy milyen forrásokból finanszírozzák az állami feladatok ellátását, tehát elviekben a következő ilyen ülésen (2020 januárjában) ki kellene derülnie annak, hogy ennek a kriptopénzek is a részét képezik-e, vagy sem.

A Bloomberg szerint a venezuelai nemzeti bank emellett azt is vizsgálja, hogy az esetlegesen a tulajdonába kerülő bitcoint névértéken beszámíthatja-e az ország jegybanki tartalékai közé, ami alapján szintén feltételezhető, hogy már rendelkeznek valamennyi kriptopénzzel. Amennyiben ezt legalizálnák, nem lenne elképzelhetetlen, hogy ezek  az országban is elfogadott fizetőeszközzé válhatnának, bár egy kontrollálhatatlan fizetőeszköz engedélyezésével saját magát lőhetné térden az embereket elnyomó kormányzat.

Ha Venezuelában sikeresen megvalósítanák a fenti tervek valamelyikét, a világ más pontjain is követhetnék a példájukat. Ez elsőként valószínűleg a hozzá hasonló, diktatórikus rendszerekben történhetne meg, ám ahogy azt egy twitter kommentelő megjegyezte:

“Ha egy diktátort ki lehetne zárni a rendszerből, akkor egy átlagos embert is. A bitcoin lényege éppen az, hogy bárki használhatja arra, amire szeretné. Viszont ha egy diktatúrában elterjedne a használata, akkor az emberek lassan függetlenedni tudnának az elnyomóik befolyása alól.”

Ezel kapcsolatban még megosztanék veletek egy érdekes felmérést is, amiben valaki a bitcoin vásárlási kedvet (a LocalBitcoins forgalmát az adott ország GDP-jéhez képest) hasonlította össze, a Transparency International által adott korrupciós pontszámokkal (CPI: minél kisebb ez a szám, annál nagyobb a korrupció veszélye).

Bár amint erre a készítője is felhívta a figyelmet, a listából korai lenne bármilyen messzemenő következtetést levonni, de a kép szerint a legkilátástalanabb helyzetű országokban fokozott az érdeklődés a bitcoin iránt.

A lista elején több fejlett állam is található (Nagy Britannia, Új-Zéland, Svédország, Hong Kong) ám ezek éppen azok a helyek, ahol az elnyomott térségekből érkezve nagyon sok menekült lelt új otthonra, ami logikus magyarázatot adhatna az elért helyezésükre. Persze az is lehet, hogy csak egy olyan dolgot látunk bele ebbe a statisztikába, aminek semmilyen valóságalapja nincs, de a feltételezés jó kiindulópontja lehetne egy átfogóbb elemzésnek is.

Ha forintért szeretnél kriptopénzt vásárolni, próbáld ki a MrCoin szolgáltatásait.

MrCoin

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img