Ukrajna “szürkéből fehérbe” mozdítaná a kriptopénzeket

spot_img

Bár Ukrajna nem tiltja, nem is “üldözi” a kriptopénzeket, egyértelműen egyfajta szürke zónában mozognak, az ország digitális modernizációjának jegyében ennek vetne véget keleti szomszédunk új – humoristából politikussá avanzsált – elnöke. Önálló, ha nem is csak a kriptopénzekkel, de kifejezetten a digitalizáció kérdéseivel foglalkozó minisztériummal is rendelkeznek, a “Digitális Transzformáció” névre keresztelt hivatal fontos célja a kriptopénz kérdéskör tisztázása.

A minisztérium élére hamarosan kinvezendő Alexander Bornyakov szerint itt az ideje, hogy azok, akik kriptopénzekkel foglalkoznak kijöjjenek a “szürkeségből”, és adót fizessenek. Az alig 28 éves politikus szerint az ukrán hatóságok bevételt akarnak generálni a bányászokból, később akár a kereskedőkből is.

Az ukrán állam saját munkája során is nyitna a blokklánc felé, létezik egy terv, mely szerint a hivatalos dokumentumokat, és munkafolyamatokat is egy elosztott főkönyvre költöztetnék.

Sőt, Bornyakov “egyszerű szolgáltatássá” kívánja alakítani az államot, elképzelése szerint olyanná kell válnia a hivatalos ügyintézésnek, mint amilyen egyszerű használni az Uber-t, vagy az Airbnb-t.

A már említett, sokáig humoristaként dolgozó új elnök Volodymyr Zelensky nagy meglepetésként nyerte meg a választásokat nemrég, már az előző kormánynak is szerepelt a tervei között a kriptopénzek helyeztének rendezése, azonban csak 2021-től, ezt gyorsítaná fel az új, minden tekintetben fiatalosabb kormányzat.

Azt, hogy Ukrajna valóban a régió blokklánc-központjává válik, vagy mindez megmarad ködös álomnak, csak az idő döntehti el. Mi mindenesetre sok sikert kívánunk szomszédainknak!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img