6 eszköz, amire szükséged van, ha félted az online biztonságod

spot_img

Sokan kifejezetten a személyes adataik védelme, és az állammal, a bürökráciával szembeni általános ellenérzésük miatt fordulnak a kriptopénzekhez, nem ez az egyetlen területe az online ténykedéseinknek azonban, amire vigyáznunk kell, ha gondosan akarunk eljárni.

Összeszedtünk néhány alapvető eszközt, konkrét megoldásokat is röviden bemutatunk. Ha tudod, hogyan kell keresned online ahhoz, hogy semmi se legyen eltéve veled kapcsolatban, vásárolni is tudsz az interneten úgy, hogy teljes biztonságban érezheted magad, és még emailt is jóval biztonságosabb szolgáltatónál írsz, mint a legtöbben, akkor ez a lista nem neked szól.

Ha legalább az egyik pontra nemleges választ adtál, akkor viszont érdemes elolvasnod összefoglalónkat.

Böngésző

Mondanunk sem kell: szinte minden egy böngészőn keresztül zajlik, amit az interneten teszünk, egyre kevesebb desktop szoftvert használunk, ma már a VOIP szolgáltatások nagy része is böngészőn belül működik. Éppen ezért kulcsfontosságú, bogy kellően biztonságos böngészőt használjunk, mi a Brave használatát javasoljuk, a saját kriptopénzzel is rendelkező eszköz gyors, különösen biztonságos, és megbízható.

Piactér

Amikor online vásárolunk, akkor különösen sok érzékeny adatunkat kell megosztanunk a használt szolgáltatásokkal, vannak már olyan webshopok, amik kifejezetten a biztonságra, és a személyes adatok védelmére helyezik a hangsúlyt. Ilyen a Haven, egy mobilapp formájú vásárlási felület, kriptopénzzel fizethetünk, tárolhatjuk is coinjainkat segítségével, és biztosak lehetünk abban, hogy semmit sem jegyeznek fel rólunk.

Kereső

Aki egy kicsit is érti az internet meghatározó szolgáltatásainak működését, az jól tudja, hogy minden a személyes adatokról, legalábbis a böngészési, és keresési előzményeinkről szól. A Google hirdetési rendszere azért dobja fel az úgynevezett remarketing jegyében egy könyv hirdetését, mert egyszer már rákerestünk, vagy meglátogattunk egy oldalt, ahol meg lehet venni. Annak, hogy milyen kereséseket indítottunk óriási jelentősége van, kincset ér az egymással versengő cégek számára, így a Google, és társai közvetve-közvetlenül, de értékesítik ezeket a hozzánk kötődő információkat.

Van azonban megoldás, ha ezt el szeretnénk kerülni, a DuckDuckGo például egy olyan böngésző, ami biztosan nem tesz el rólunk semmit, miután elvégeztünk egy keresést, úgy “távázhatunk”, mintha sosem jártunk volna felületén. A StartPage is remek megoldás, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy nem látunk sokáig macskahordó hirdetéseket, csak azért, mert beteg lett a kedvenc, és egyszer rá kellett keresnünk erre az eszközre.

VPN

A legfontosabb eszköz, amit mindenkinek érdemes használnia, nem kell titkosügynökként dolgoznunk ahhoz, hogy értéket teremtsen számunkra. Egy VPN, azaz Virtual Private Network, magyarul virtuális magánhálózat lényege, hogy számítógépünkkel nem közvetlenül kapcsolódunk az internetre, hanem egy titkosított “csatornán” keresztül először egy szerverhez kapcsolódunk, majd ez lép kapcsolatba elsőként azokkal a tartalmakkal, amikre kíváncsiak vagyunk.

Éppen ezért nem mi vagyunk kitéve az interneten leselkedő veszélyeknek, hanem a kellő szakértelemmel, és felkészültséggel kialakított szerver, mi védve vagyunk minden felmerülő problémától. Keressünk rá a “VPN” kulcsszóra, olvassuk el, hogy egy-egy szolgáltatóról mit mondanak azok, akik már használták, találjunk egy olyat, aminek az árával is könnyen kibékülünk, kezdjük el használni. Egyetlen gombnyomással készen is áll egy VPN arra, hogy dolgozzunk, nem okoz nehézséget a mindennapi használata.

Email

Mondanunk sem kell: az email a bizalmas információink legfontosabb eszköze, éppen ezért nagy jelentősége van, hogy melyik szolgáltatást választjuk. Említettük már a Google viselt dolgait, a Gmail sem kivétel az alól, hogy fürkésző szemekkel keresi, hogy mit is lehetne nekünk eladni. Márpeig ha valamivel sokat árulunk el magunkról, akkor az az emailezésünk.

A ProtonMail egy régóta létező, és közkedvelt, megbízható emailszolgáltató, biztosak lehetünk abban, hogy nem fog hetekig zaklatni egy görögországi nyaralás lehetősége csupán azért, mert leírtuk a “görög” szót egy emailben. A Tutanota egy kevésbé ismert, ám nem kevésbé megbízható emailszolgáltató, ezt is bátran használhatjuk, ha aggódunk az adataink, személyes információink miatt.

Üzenetküldés

Ma már szinte létezni sem lehet legalább egy – vagy több – chat applikáció nélkül a telefonunkon, nem véletlen, hogy az online biztonság egyik kulcs kérdés, hogy beleláthat-e valaki az üzenetváltásainkba. Erre is van megoldás, a FrozenChat például már abban a pillanatban titkosítja üzeneteinket, amikor azokat leírtuk, a Signal-t pedig még Edward Snowden is ajánlja, ennél pedig több sem kell egy chat applikációnak.

Az online biztonság legfontosabb eleme a tudatosság, olvassunk a témában, legyünk tisztában az alapjaival annak, hogy hogyan működnek a nagy szolgáltatók, és mik a legfontosabb veszélyforrások. Végül pedig használjuk a fenti eszközöket, vagy olyanokat, amik hasonló elven működnek, hacsak nem válunk kiemelt célponttá bármilyen okból, akkor elengendő ezt a két lépést megtennünk ahhoz, hogy bátran nekivághassunk az internet tengerének.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img