A Bitcoin és a hatványok törvénye: út a milliókig?

spot_img

A Bajorország tulajdonában lévő és egyben hetedik legnagyobb német pénzintézet, a BayernLB Bank egy olyan elemzést tett közzé, ami szerint a Bitcoin belátható időn belül az aranynál is jobb befektetési eszközzé válhat. A dokumentum a kriptósok körében jól ismert elemző, PlanB stock to flow modelljének újracsomagolt változata.

A stock to flow a természet folyamataiban is megfigyelt hatványtörvény felhasználásával képes rangsorolni a pénzügyi eszközöket. Bizonyítható, hogy számos fizikai, biológiai és ember alkotta jelenség a hatványtörvény szerint működik. Létezése megfigyelhető például a földrengések vizsgálata során, a Hold krátereinél, a Napkitörések során, a legtöbb nyelvben a szavak előfordulási gyakoriságában, a háborúk méretében, és még sok más mérhető mennyiség esetében.

A hatványtörvény érvényesül például a bolygók keringési idejének megfigyelése során…

… a földrengések erősségének vizsgálatakor….

… de segítségével akár elemezhető a világ népességének vagyoneloszlása és egészségi állapota közötti összefüggés is.

A már fentebb említett PlanB márciusban tette közzé az elméletét, mely alapján a nemesfémek, sőt akár a Bitcoin esetében is érvényesülhet ez a törvényszerűség, amire most a németek alapozzák a feltevésüket.

A BayernLB által használt ábra

A bank által közzétett grafikonon a bitcoin, az arany, a platina és az ezüst stock to flow mutatóit ábrázolták, amiket úgy számoltak ki, hogy figyelembe vették az adott eszközökből a jelenleg rendelkezésre álló teljes mennyiséget és összehasonlították azt az éves újratermelődés, tehát a bányászat arányával. Az arany esetében például az összes rendelkezésre álló mennyiséghez (~185 000 tonna) az évente kibányászott mennyiség (~3000 tonna) nagyjából 1.5%-ot tesz hozzá. Ez ~62-es stock to flow mutatót jelent. (A képen az aranyat sárga négyszöggel jelölték.)

A grafikonon látható többi elemnél ezek a mutatók sokkal rosszabbak. Az utóbbi időben felkapottá váló palladiumnál (az elmúlt év során megduplázódott az árfolyama)  például a rendelkezésre álló készletekhez akár 80%-nál is többet tehet hozzá az egyetlen év alatt kibányászott mennyiség (stock to flow: ~1), de messze elmarad az aranytól az ezüst (stock to flow: 3) és a platina (stock to flow: 0.4) is.

Mivel ezen nemesfémek bányászata (vagy annak éppen valamilyen nehézségből adódó elmaradása) radikálisan változtathatja meg a piacon elérhető mennyiségüket (és ezáltal az árfolyamukat), fundamentálisan nem mondható el róluk hogy ritkák lennének, és nem tekinthetőek az értéktárolás stabil, megbízható eszközeinek sem. Ez egyedül az aranyról mondható el, aminél az évtizedek óta állandó, a bányászatból adódó ~1.5%-os többlet megjelenése vagy éppen hiánya nem okoz a teljes piacra kiható sokkhatást.

És ezen a ponton tűnik fel a képben a Bitcoin is. Mivel a BTC véges darabszámmal rendelkezik (maximum 21 millió lehet belőle) és a felezések miatt 4 évenként a bányászatának üteme is egyre csak lassul, a stock to flow mutatója az évek során egyre csak emelkedik. A fenti képen kis kék körökkel ábrázolták ezt a folyamatot. A Bitcoin jelenlegi stock to flow-ja 25 körül alakul (kék BTC jel a grafikonon), viszont a jövő májusi felezés után már 52 lesz (narancssárga BTC jel a grafikonon), vagyis már csak nem sokkal lesz alacsonyabb az aranyénál.

A Bitcoin teljes mennyiségéhez képest jelenleg 3.85%-ot tesznek hozzá a frissen kibányászott coinok, jövő május után ez viszont 1.8 – 2%-ra fog csökkenni, a 2024-es felezés után pedig kevesebb, mint 1%-ra. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin 5 éven belül az aranynál már sokkal jobb értéktárolási mutatókkal fog rendelkezni.

A bajor bank által közzétett elemzés arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2020-as felezés a fentiek miatt vízválasztó lehet, ugyanis ha a Bitcoin továbbra is tartja a stock to flow modell által előrevetített ütemet, jövőre akár a $90 000-os árfolyamot is elérheti. Az eredeti elemzést készítő PlanB az alábbi modellel ábrázolta, hogy a képlet alapján milyen árfolyamnövekedésre számít a következő években.

Út a milliókig?

Világoskék: a Bitcoin múltbéli értéke dollárban kifejezve, Sötétkék: a Bitcoin várható árfolyama a stock to flow modell szerint (a lépcsőfokok a felezések során keletkeznek), Piros: a Bitcoin becsült árfolyama az idő függvényében.

A fentiek alapján érdemes megfontolni, hogy egy pár száz dolláros kilengés során remélt profit kedvéért, tényleg kockára tesszük-e, a korábban már megszerzett bitcoinjainkat. Néhány év múlva akár 1 BTC töredéke is szép summát jelenthet majd a türelmes hodlerek számára.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, próbáld ki a Coinmixed oldalát.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img