A PayPal nem kér a Librából, az USA átértékelheti eddigi álláspontját

spot_img

Tegnapi hírösszefoglalónkban mi is beszámoltunk róla néhány mondatban, hogy “a PayPal – a Libra Alapítvány 28 tagja közül az egyik – bejelentette, hogy kilép a kezdeményezésből. A Financial Times riporterei szerint a háttérben egyértelműen a szabályozási kérdések állnak: a PayPal állítólag elégedetlen volt azzal, ahogyan az igazgatóság kezeli ezeket a kérdéseket.”

Időközben a Libra is megerősítette, hogy a PayPal nem vesz részt a projektben. Az alapítvány kommunikációs vezetője a CNBC-nek küldött közleményben kommentálta az esetet: “A változás mindig nehéz, ezért minden résztvevőnek mérlegelnie kell a Libra okozta változások előnyeit és veszélyeit a saját szervezetére nézve. A Libra Tanács első ülése október 14-én lesz, mely után friss információkat osztunk meg, köztük azon 1500 érdeklődő céggel és szervezettel kapcsolatos részleteket, melyek jelezték lelkes részvételi szándékukat [a Libra projektben].

A PayPal a lehető legsemmitmondóbb közleménnyel kommentálta az esetet, körülbelül egy “azért maradjunk barátok” technológiai nagyvállalatokra szabott verziójával. A döntés oka tehát egyértelműen az, hogy az amerikai hatóságok mellett az EU vezető országainak politikusai és bankárai is folyamatosan éles kritikával illetik a Facebook által életrehívott kezdeményezést. A Libra Alapítvány vezetőit számos alkalommal rendelték már be az amerikai Kongresszus különöző bizottságai elé meghallgatásra, a legújabb hírek szerint már magát Mark Zuckerberget szeretnék kikérdezni a projekttel kapcsolatban.

Pénteken még Tim Cook, az Apple vezérigazgatója is beleszállt a Librába: szerinte a pénz az állam dolga, a nagyvállalatok beavatkozása valójában a hatalomról szól. Aztán a nap végén jött a felmentősereg a világ legnagyobb kriptopénz brókere, az amerikai Coinbase vezérigazgatójának jóvoltából:

https://twitter.com/brian_armstrong/status/1180186846824763392

“Most, hogy Kína saját stabilcoint fejleszt, kíváncsi vagyok, hogy az USA felülvizsgálja-e nevetséges hozzáállását a Librához. Számos kriptovaluta létezik, ezek közül egy a Libra. De az alapján, ahogy az amerikai kormányzat reagál, olyan mintha le akarnának maradni [a világtól innovációban].” A következő néhány tweetben azt is kifejti, hogy általában már az is elég, ha a kormányok nem állnak az innováció útjába, és hogy az innováció fojtása az egyes nemzetállamok tartós relevanciája szempontjából aggályos. Szerinte tehát, ha az USA továbbra is megnehezíti a kriptopénzek által hozott pénzügyi-technológiai innováció kibontakozását, akkor elvesztheti vezető szerepét a világban.

Erre aztán megőrült a kriptós twitter, a kommentelők nagy része nem kér a Librából és a nagyvállatok pénzügyi felügyeletéből. Szerintük a bitcoin pontosan arra a demokratizációra született, amelyet most a Librával akarnak Zuckerbergék megoldani. Egészen más kérdés, hogy a Libra által első körben célzott távol-keleti és afrikai piacokon, ahol nehézkes vagy lehetetlen a bankolás, de telefonja és Facebook/Whatsapp felhasználója mindenkinek van, valószínűleg egész más lesz a termék fogadtatása. Ha sikerül valaha elindulnia.

Szerinted mi kellene ahhoz, hogy az USA átértékelje a Librához való hozzáállását?

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img